Subota, 27.11.2021.

16:05

Rusija i Kina rekle "ne" Americi

Rusija i Kina odbacuju ideju međunarodnog "Samita za demokratiju", koji će biti održan u decembru na inicijativu Amerike.

Izvor: Sputnjik

Rusija i Kina rekle
Foto: Profimedia

Ovo se navodi u zajedničkom članku ambasadora tih dveju država za časopis "Nešenal interest".

Ambasadori kažu da će samit izazvati raskol u svetu i povući nove linije razdvajanja između država.

"Taj očigledan proizvod mentaliteta doba Hladnog rata izazvaće ideološku konfrontaciju i raskol u svetu, stvarajući nove 'linije razdvajanja'. Takav trend protivreči razvoju savremenog sveta. Nemoguće je sprečiti formiranje globalne policentrične arhitekture, ali bi to moglo da oteža objektivni proces. Moskva i Peking kategorički odbijaju taj korak", navodi se u materijalu.

Ambasadori Rusije i Kine u Vašingtonu apelovali su na ostale države da se "sredsrede na dobro poslovanje, a ne da snishodljivo kritikuju druge".

"Nema potrebe za brigom o demokratiji u Rusiji i Kini. Nekim stranim vladama bi bilo bolje da misle o sebi i o tome šta se dešava u njihovim kućama. Zar je sloboda kada se razni mitinzi u tim zemljama rasturaju gumenim mecima i suzavcem? To ne liči baš na slobodu", naveli su ambasadori za američki časopis.

Demokratija je univerzalno pravo svih naroda

Istovremeno, istakli su da demokratija nije prerogativ jedne države ili grupe država, već da je ona univerzalno pravo svih naroda.

Oni su u ime Moskve i Pekinga pozvali druge države da prestanu da koriste "diplomatiju baziranu na vrednostima“ koja izaziva raskol i konfrontaciju u svetu, da praktikuju uzajamno poštovanje i saradnju u međunarodnim odnosima, kao i da rade na harmoničnom suživotu sa različitim socijalnim sistemima, ideologijama, istorijom, kulturama i nivoima razvoja.

Podsetimo, predsednik SAD Džozef Bajden će od 9. do 10. decembra biti domaćin virtuelnog samita za lidere iz vlade, civilnog društva i privatnog sektora.

Samit će se fokusirati na izazove i mogućnosti sa kojima se suočavaju demokratije i pružiće platformu liderima da preuzmu i pojedinačne i kolektivne obaveze u odbrani demokratije i ljudskih prava u zemlji i inostranstvu.

Na samit je pozvano 110 zemalja, među kojima nisu Rusija i Kina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: