Nedelja, 17.01.2021.

18:27

Navaljni priveden nakon sletanja u Moskvu; biće u pritvoru do odluke suda VIDEO/FOTO

Ruski opozicioni političar, najglasniji kritičar Kremlja Aleksej Navaljni stigao je na aerodrom Šeremetjevo u Moskvi, nakon čega je zadržan u pritvoru.

Izvor: B92, Beta

Navaljni priveden nakon sletanja u Moskvu; biće u pritvoru do odluke suda VIDEO/FOTO
Foto: Profimedia - Red Dot Kft

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija saopštio je da će Navaljni biti u zatvoru do naredne odluke suda.

Ta služba je saopštila da je za Navaljnim od 29. decembra 2020. godine raspisana poternica zbog "višekratnih kršenja pravila" dok je bio pod uslovnom kaznom.

"Dalju meru opredeliće sud, a do tada će biti u zatvoru", navodi se u saopštenju.

Portparolka Navaljnog Kira Jarmiš navela je na Tviteru da Navaljnom pri hapšenju na pasoškoj kontroli nije saopšten razlog, te da ni njegovoj supruzi Juliji i njegovom advokatu nije bilo dozvoljeno da pođu sa njim.

"Šta se sa njim dešava, i gde su ga odveli, mi ne znamo", navela je ona.

Protivnik Kremlja boravio je u Nemačkoj, gde je prebačen u avgustu pošto mu je naglo pozlilo tokom leta avionom u Sibiru. Laboratorije u zapadnoj Evropi zaključile su da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz porodice novičoka.

Navaljni je optužio predsednika Rusije Vladimira Putina da je naredio njegovo trovanje i ubistvo. Kremlj je odbacio te optužbe. To je prvi put da se Navaljni vratio u Rusiju otkako je navodno otrovan prošlog leta, preneo je Rojters.

Prema navodima svedoka Rojtersa, Navaljni je zadržan u pritvoru kada je pokazao pasoš policiji prilikom kontrole pre formalnog ulaska u Rusiju.

Njegovoj supruzi Juliji, njegovom portparolu i advokatu omogućeno je da uđu u Rusiju.

Podsetimo, Navaljnom je ranije poručeno iz Moskve da ako se ne vrati do 30. decembra u Rusiju, biće uhapšen jer nije do kraja odslužio zatvorsku kaznu. Njegove pristalice ranije su se okupile na aerodromu Vnukovo, ali je Navaljni ipak sleteo na drugi aerodrom.

Prema navodima novinara Frans presa koji su bili u avionu, pilot aviona koji leti iz Berlina prvo je najavio kašnjenje od 30 minuta zbog "tehničkih problema", a potom je javio putnicima da je avion preusmeren na moskovski aerodrom Šeremetjevo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: