Ponedeljak, 12.02.2018.

09:42

Štrahe na meti kritika: "Potpiruje vatru na Balkanu"

Austrijski vicekancelar i lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe, koji boravi u poseti Srbiji, našao se na meti kritike opozicije.

Izvor: Tanjug

Štrahe na meti kritika:
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Opozicija mu prebacuje da prodriva mir na Zapadnom Balkanu.

"Vicekancelar Štrahe u konfliktu između Srbije i Kosova odbacuje evropski koncenzus", kritikovao je portparol Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) za evropska pitanja Jerg Lajhtfrid.

Bivši ministar saobraćaja je podvukao da Evropska unija smatra da Srbija i Kosovo treba da nađu rešenje putem dogovora.

"EU podržava dijalog Srbije i Kosova sa ciljem normalizacije političkih odnosa. Zbog toga je Evropska komisija početkom januara Srbiji dala pristupnu perspektivu za 2025. Jasno je u tome da je neophodno postići rešenje, kao po pitanju demarkacije, pre pristupanja EU", poručio je Lajhtfrid.

Prema njegovim rečima, Štrahe, u intervjuu pred dolazak u Beograd, u ovaj konflikt neodgovorno doliva ulje u vatru i očigledno je zaboravio da je član austrijske vlade.

I portparolka Neosa za evropska pitanja Kladija Gamon rekla je da Štrahe i njegova stranka ne odustaju od potpirivanja vatre na Balkanu.

"To što Štrahe kao vicekancelar dovodi u pitanje stav Republike Austrije i podriva dogovor Beograda i Prištine je potpuno neprihvatljivo i samo potpiruje konflikt među ova dva suseda", naglasila je ona u saopštenju.

Ovo je, prema njenim rečima, drugi put da FPO, nakon posete šefa poslaničkog kluba te stranke Johana Gudenusa Republici Srpskoj, kreira ovakvu aferu.

"Začuđujuće je što kancelar kao bivši ministar inostranih poslova toleriše tako nešto kod svog koalicionog partnera", naglasila je Gamonova.

Ona je istakla da je posebno iritira to što se to dešava odmah nakon što je EU predstavila svoju strategiju za Zapadni Balkan.

"Evropska komisija je jasno stavila do znanja da Srbija mora pronaći rešenje sa svojim susedom Kosovom pre nego što može posati članica EU. Ovim potpirivanjem Strahe otežava takav dogovor. On bi kao vicekancelar trebalo konačno da prestane sa svojim potpaljivanjima na Balkanu", dodala je Gamonova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prec odlazak u Hrvatsku, sastao se jutros sa Hajnc-Kristijanom Štraheom, potpredsednikom austrijske vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: