Tehnopolis

Subota, 19.07.2014.

19:09

Oznake "In-app" i "besplatno" ne mogu zajedno?

Google i Apple su pod sve većim pritiskom evropskih regultora zbog načina na koji prodaju igre na svojim trgovinama mobilnih aplikacija.

Izvor: Izvor: Vijesti.me

Default images

U kompaniji Google su sada odlučni da naprave izmene u načinu na koji označavaju aplikacije i igre, pa se naslovi sa pretplatom unutar aplikacija (In-App) više neće nazivati besplatnim, kako je to bio slučaj do sada.

Problemi su počeli nakon velikog broja pritužbi roditelja čija deca, bez nadzora, igraju igrice na telefonima, nakon čega bi roditeljima stizali veliki telefonski računi.

U pitanju su igre čija je osnovna verzija besplatna, ali su u ponudi i različiti dodaci za igre, od kojih neki koštaju oko dolara. Roditelji navode da je previše lako od dece izvući novac bez “odobrenja njihovih roditelja”.

Niam Bolton iz Velike Britanije bila je šokirana kada je dobila račun od 2.000 dolara, koji je napravila njena desetogodišnja ćerka, kupujući predmete unutar igre "Tap Pet Hotel".

Bolton je tada kazala da je bilo potrebno samo dva sata da njena kćerka potroši taj novac.

Pošto je Google odlučio da te igre više ne naziva besplatnima, moguće je da će doći do izmjena na Play Storeu, pa će možda takve aplikacije dobiti posebnu rubriku.

Iz kompanije Apple su na ovu vest kazali da oni već imaju jednostavne roditeljske kontrole i da ne vide problem sa trenutnim sistemom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: