Ponedeljak, 30.10.2023.

18:44

Cene ski karata značajno porasle: Ako planirate zimovanje ove godine, pazite na ove troškove

Sezona zimovanja još uvek zvanično nije počela, a oni koji se nisu odlučili da odu na putovanje za Novu godinu trebalo bi da na vreme štede novac za ovaj vid rekreacije, s obzirom na to da su cene i ove godine skočile.

Izvor: B92, Espreso

Cene ski karata značajno porasle: Ako planirate zimovanje ove godine, pazite na ove troškove
Foto: Profimedia

Odmor za četvoročlanu porodicu na planinama u Srbiji košta od 350 evra za privatni smeštaj, do čak 4.800 evra za hotelski. Cene na ovim planinama su toliko skočile da se mogu porediti sa odmaralištima u Austriji, Italiji ili Švajcarskoj.

Za srpske skijaše najprimamljivija planina je Kopaonik, a trenutno se na njoj za kraj decembra može naći smeštaj za nekih 350 evra za šest noćenja, dok za četvorokrevetnu sobu u hotelu sa 4 ili 5 zvezdica u samom ski centru Kopaonika potrebno je odvojiti i preko 4.000 evra.

Ono što je mnoge iznenadilo je poskupljenje ski pass-a na Kopaoniku. Za razliku od prethodne dve godine kada nije bilo korekcije cene ski karata, ove godine došlo je do povećanja u visini od 25% za većinu tipova ski karti. Cene su diferencirane u zavisnosti od perioda skijaške sezone i kategorije skijaša. Za odrasle, cena šestodnevnog ski pass-a će se kretati u rasponu od 20.750 do 22.500 dinara, dok će jednodnevne ski karte varirati između 4.620 do 5.370 dinara.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Infokop, više ne postoje porodične i depo ski karte dok duo prenosiva porodična karta i dalje postoji. Od ove ski sezone za decu do 5 godina besplatni su samo poligon za početnike, odnosno ski vrtić (plaća se samo ski kartica koja košta 200 sinara), dok je za sve ostale instalacije potrebna regularna dečija ski karta dok dete ne napuni 12 godina.

I ove godine kopaonička ski karta 10 u sezoni je jedinstvena za sve tarifne periode skijaške sezone, važi u svim ski centrima i košta 35.250 dinara.

Cena noćne karte, koja obuhvata korišćenje sve tri noćne staze, varira od 2.880 do 3.500 dinara. Takođe, u cenovniku se nalazi i karta za poligon za početnike sa pokretnom trakom (ski vrtić), koja iznosi 1.130 dinara za odrasle, dok je za decu košta 880 dinara. Svaka pojedinačna ski karta ima svoju cenu za "dnevno" i za "dnevno + noćno" skijanje. Cene jednodnevnih ski karata kreću se između 4.620 i 5.370 dinara, do se sa uključenim noćnim skijanjem kreću od 5.250 do 5.880 dinara.

Na pomenute cifre mora se uračunati oprema za skijanje, koja je drugi najveći trošak na zimovanju, zatim ski pas koji je neophodan kako bi se pristupilo žičarama Ukoliko su potrebni i ski časovi, računajte još dodatnih 100 evra po osobi.

Veoma posećen tokom ovog mini odmora svakako je i Zlatibor.

Skijanje na Zlatiboru privlačno je za sve rekreativce iz zemlje i regiona, a tu su i dva dostupna poligona za decu i skijaše početnike. Tokom ski sezone skijašima su otvorene su četiri staze – Tornik, Zmajevac, Čigota i Stankova ravan.

Kada su u pitanju cene ski pass-a, nešto su niže od karata na Kopaoniku. Zlatiborska karta 10 u sezoni je, primera radi, 17.800 dinara, a ski karta 20 u sezoni (koja važi samo za Tornik) 34.000 dinara. Cena jednodnevne karte za odrasle je 2.500 dinara, odnosno 2.000 dinara za decu. Možete da kupite i sezonski personalizovani ski pass po ceni od 51.700,00 dinara i tako pored troškova skijanja pokrijete i sve ostale sadržaje poput tjubinga ili boba na šinama za po jednu vožnju u toku dana. Što se tiče poligona za početnike, tj. ski vrtića, cene su iste kao i na Kopaoniku – 900 dinara za odrasle i 700 dinara za decu.

S obzirom na nagli razvoj infrastrukture poslednjih godina, Zlatibor može da se pohvali i velikim smeštajnim kapacitetima. Turistima su na raspolaganju hoteli, privatne vile i apartmani.

Cene za 6 noćenja, za dvoje odraslih ljudi i dvoje dece, prema onom što se nudi na Booking-u kreću se od 41.000 pa sve do neverovatnih 476.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: