Nedelja, 12.02.2023.

18:07

Kopaonik više neće izgledati isto: Evo šta je plan

Kako bi se nastavila investiciona ulaganja u ski centar Kopaonik, na zahtev JP Skijališta Srbije, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije izradio je Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana za Nacionalni park Kopaonik iz 2016. godine.

Izvor: infokop

Kopaonik više neće izgledati isto: Evo šta je plan
Foto: Shutterstock / Nataliya Nazarova

Nacrt se do 17. februara 2023. godine nalazi na javnom uvidu u opštinama Raška, Brus i Leposavić. Nakon uvida u podnete pisane i usmene primedbe, očekuje se i njegovo konačno usvajanje, navodi InfoKOP.

Izmene i dopune Prostornog plana donose se za period do 2032. godine, sa elementima za njegovu implementaciju u tom periodu. U pripremi i izradi Izmena i dopuna Prostornog plana uspostavljena je saradnja sa Javnim preduzećem Skijališta Srbije, Zavodom za zaštitu prirode Srbije, ministarstvima, stručnim i drugim institucijama i organizacijama, kao i sa preduzećima koji imaju nadležnosti na planskom području.

Ove izmene predstavljaju planski osnov za izgradnju gondole "Pančić", gondole iz Vikend naselja, kombinovane gondole - žičare "Vojni dom - Mali Karaman", akumulacije "Mali Karaman", ski staze "Bela reka 3" i ski staza 1, 2, 3 i 4 na lokaciji "Duboka 2".

Gondola "Pančić"

Planirana gondola "Pančić" (dužine trase oko 1630 m) nalazi se na mestu stare, uklonjene žičare Centar, sa polaznom stanicom uz državni put, ispod Konaka, u blizini crkve u izgradnji i izlaznom stanicom na Suvom rudištu.

Na trasi gondole planirana je polazna stanica (na oko 1703 mnv) i izlazna stanica (na oko 1965 mnv) i ukupno 11 stubova. Izlazna stanica formira zajednički plato sa gondolom iz Vikend naselja.

Gondola iz "Vikend naselja"

Gondola "Treska - Vikend naselje" planirana je za izvođenje u dve faze. Predmet ovog Nacrta je prva faza, ukupne dužine 2.630 m, sa polaznom, izlaznom i međustanicom. U drugoj fazi, polazna stanica će postati druga međustanica, a gondola će se produžiti u dubinu Vikend naselja.

Dugi niz godina postojale su dve moguće trase gondole iz Vikend naselja, a ovim nacrtom je konačno definisana finalna.

Na trasi gondole planirana je polazna stanica (na 1503 mnv) u Vikend naselju, iznad regionalnog puta Kopaonik - Raška, dvostrana međustanica na sredini padine na lokaciji Treska (na 1632 mnv), izlazna stanica na Suvom rudištu (na 1968 mnv) koja izlazi na plato, koji deli sa planiranom gondolom "Pančić" i ukupno 18 stubova.

Na ulaznoj stanici planiran je parking sa oko 70 parking mesta sa pristupnom saobraćajnicom i priključkom na postojeći regionalni put Rudnica - Kopaonik U neposrednoj blizini izlazne stanice gondole iz Vikend naselja, planirana je izgradnja restorana površine 640 m² u funkciji obe gondole koje dele plato.

Kombinovana gondola "Vojni dom - Mali Karaman"

Planirana kombinovana gondole - žičara "Vojni dom - Mali Karaman" imaće ukupno 9 stubova, a dužina trase je 1.254 m. Polazna stanica kombinovane gondole - žičare sa pratećom garažom i objektom Uprave JP "Skijališta Srbije" planirana je u zoni između regionalnog puta i jezera Mali karaman na 1.718 mnm, dok je izlazna stanica na platou izlaza gondole Brzeće - Mali Karaman na 1.919 mnv. Savlađavaće se visinska razlika od 200 m, a deo trase će se poklapati sa postojećim ski liftom Mali karaman.

Kombinovana gondola - žičara predstavlja mešoviti odvojivi lift za 6 putnika na sedištima i 10 putnika u kabini gondole. Planirani maksimalni kapacitet žičare - gondole je 2.400 osoba na čas, korišćenjem 48 sedišta i 15 gondola, sa maksimalnom brzinom od 5 m/s i sa vremenom putovanja od 4.14 min.

Dužina planirane nove staze iznosi 1.320 m, a delova staze koje predstavljaju vezu sa postojećim stazama 250 m i 125 m, što ukupno iznosi oko 1.695 m. Širina predmetnih ski staza je promenljiva i iznosi od 30 do 40 m. Staza je trasirana između postojećih staza 8 i 8a.

Početna stanica će biti na glavnom putnom pravcu te se planira i izgradnja pristupne saobraćajnice.

Akumulacija "Mali Karaman"

Akumulacija "Mali Karaman", za potrebe osnežavanja skijališta, na površini od 4,4 ha, planirana je da se gradi između vrhova Karaman greben i Mali karaman na 1.904 mnv. Korisna zapremina akumulacije je 115.000 m3, dužina 277 m, širina 112 m, a maksimalna dubina 9 m.

Snabdevanje vodom će se obezbediti prepumpavanjem preko postojećih crpnih stanica i zahvata vode na Crvenim Barama i Dubokoj. Akumulacija neće ugrožavati prirodni ambijent, a imaće višenamenski karakter, tj. koristiće se u letnjem periodu kao akumulacija vode za gašenje požara.
Foto: Pearl PhotoPix/Shutterstock
Ski staza "Bela reka 3"

Obzirom da je izgradnjom gondole iz Brzeća povećan kapacitet prevoza skijaša i da je postojeća ski staza, u jednom delu, vrlo strma, a u cilju omogućavanja bezbednog skijanja, neophodno je uređenje nove ski staze "Bela reka 3". Dužina planirane ski staze iznosi 1.026 m, širina varira od 16 do 50 metara.

Staza se odvaja od postojeće ski staze "Bela reka 2" i trasirana je do međustanice gondole na Kamarištu, gde se ponovo uliva u stazu "Bela reka 2". U okviru ski staze se mogu izvesti instalacije potrebne za osvetljavanje ski staze, kao i sistem veštačkog osnežavanja.

Ski staze na lokaciji "Duboka 2"

Pojedinačne dužine staza iznose: staza 1 - 744 m, staza 2 - 517 m, staze 3 i 4 - 808 m, a ukupna dužina staza iznosi 2.069 m. Širina predmetnih ski staza je 40 m (u delovima staza 3 i 4 širina je promenljiva).

Staze su trasirane sa obe strane žičare Duboka 2 i ulivaju se u početnu stanicu.

Koji su realni rokovi za izgradnju?

Zaključkom Vlade Republike Srbije od 17.3.2022. godine, data je saglasnost na izgradnju gondole "Pančić", ski staze "Bela reka 3" i gondole "Treska - Vikend naselje". Zaključeno je da su ovi projekti od javnog i opšteg interesa za Republiku Srbiju. Takođe, planom javnih nabavki za 2023. godinu, akumulacija Mali karaman je predviđena za izgradnju.

Realno je očekivati da svetlost dana prvo ugleda akumulacija Mali karaman, staza Bela reka 3 i staze oko Duboke 2. Potom se može očekivati izgradnja gondole iz Vikend naselja, za koju je izrađena tehnička dokumentacija, a nakon toga i gondole Panćić i Mali karaman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

1 d

Svet

Okrenuli leđa Rusima: Amerika odmah poslala vojsku

Jermenija i SAD započele su danas zajedničke vojne vežbe u Jermeniji, saopštilo je jermensko Ministarstvo odbrane, prenosi AFP, dodajući da je to još jedan pokazatelj zbližavanja Zapada i Jerevana, koji je zahladnio odnose sa Rusijom.

19:20

15.7.2024.

1 d

Podeli: