Četvrtak, 07.12.2023.

18:27

Sve je manje snega na planinama: Sa ova dva evropska skijališta nećete pogrešiti

U celom svetu sve manje pada sneg, pokazuju istraživanja koja se sprovode od 1973.

Izvor: putnikofer.hr

Sve je manje snega na planinama: Sa ova dva evropska skijališta nećete pogrešiti
Foto: Shutterstock/Alexey Oblov

Podaci koje je prikupio Kopernik, služba EU za klimatske promene, pokazuju da je najuočljiviji pad na severnoj hemisferi, koja obuhvata i Evropu. Prošle godine je nekoliko evropskih skijališta iznenada zatvoreno zbog neuobičajeno visokih zimskih temperatura, piše CNN.

U nekim skijaškim zonama, međutim, efekat je bio još drastičniji. Si-En-En navodi primer bolivijske Čakaltaje, nekada najvišeg svetskog skijališta na 5.180 metara nadmorske visine, koja je sada zatvorena i napuštena zbog nedostatka snega nakon što se obližnji glečer otopio. Zbog svega ovoga, planiranje ski odmora zahteva pažljivo sagledavanje uslova na određenom skijalištu. CNN posebno preporučuje dve evropske destinacije gde ne bi trebalo da bude problema sa snežnim pokrivačem, piše putni kufer.

DAJTE PRIORITET SKIJSKIM PODRUČJIMA NA VIŠOJ NADMORXKOJ VISINI

Za ovu zimu list preporučuje skijanje na nekoliko svetskih destinacija, od Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Japana, koje bi trebalo da imaju bezbedan sneg. Ipak, zanimljivije nam je koje su to evropske destinacije izdvojene. Navode da je opšte pravilo da se skijališta traže na što većoj nadmorskoj visini, iako ni to nije garancija dobre prognoze. Mnoga skijališta sada imaju organizovan sistem osnežavanja, pa je i ovo kriterijum koji treba uzeti u obzir pri izboru. Međutim, stvaranje veštačkog snega je sve više pod kritikama zbog zagađenja, pa je verovatno da će se narednih godina o ovoj praksi sve više pričati i dovoditi u pitanje, piše putni kofer.

ZERMAT U ŠVAJCARSKOJ IMA STABILNI SNEG I TIPIČAN ALPSKI ŠARM

Dopisnik CNN-a predlaže mesta kao što su Zermat u Švajcarskoj i Val Torens, Val d'Izer i Meribel za ovu zimu. To su mesta koja imaju šarmantna sela, i pristup snežnim padinama na većim nadmorskim visinama. Dakle, ako želite mesto gde je malo verovatno da će biti malo snega, idite u Zermatt, Švajcarska. Tamo je sneg prilično pouzdan, a samo mesto ima dosta elegantnog alpskog šarma. To je jedno od najvećih skijališta na svetu, a tu je i najviša stanica žičare u celoj Evropi, koja se nalazi na oko 3870 metara.

Na vrhu glečera u Matterhorn Glacier Paradise, možete skijati skoro tokom cele godine, a padine pružaju prekrasan pogled na legendarni Materhorn i neke od najviših planina u Francuskoj, Italiji i Švajcarskoj. Poseban šarm zimskom odmoru daje selo bez automobila, u kome se smeštaj nalazi na samo nekoliko koraka od žičare.

VAL THORNS, PORED DOBROGA SKIJANJA, IMA SADRŽAJE ZA GASTRONOMSKI, SPA I PORODIČNI ODMOR

Još jedno evropsko skijalište koje CNN izdvaja u članku je francuski Val Torens. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 2285 metara i ima dobre izglede za pouzdan sneg. Deonica 3 doline je najveće povezano skijalište na svetu, a Val Torens nosi titulu najvišeg skijališta u Evropi. Ovde staze obično ostaju otvorene do maja, sa prosečnom dubinom snega većom od pola metra i više od 145 kilometara ski staza. Samo mesto nudi niz mogućnosti za gastronomski, banjski i porodični odmor, kao i brojne dobre hotele sa dodatnim sadržajima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: