Nedelja, 03.12.2023.

21:01

Ovaj grad pravo je umetničko delo i arhitektonska poslastica: Vrvi od života VIDEO

Najenergičniji i najživlji grad u Španiji, drugi po veličini u toj zemlji i jedan od najnaseljenijih urbanih područja u Evropskoj uniji - Barselona.

Izvor: putnikofer.hr

Ovaj grad pravo je umetničko delo i arhitektonska poslastica: Vrvi od života VIDEO
Foto: Shutterstock/Suchart Boonyavech

Grad neverovatne arhitekture, kulture, umetnosti, UNESCO lokacija, plaža i gastronomije. Godišnje ga poseti neverovatnih 27 miliona ljudi. Upravo zbog toga je najposećeniji španski grad, ali i osmi najposećeniji u Evropi. To je raj za bicikliste sa 180 kilometara biciklističkih staza... Mogli bismo nabrajati u nedogled, ali pretpostavljamo da imate ideju o čemu se radi. I da, u pravu ste: govorimo o veličanstvenoj Barseloni. Bez sumnje, Barselona je grad koji treba posetiti bar jednom u životu. Ako se pitate šta da posetite u Barseloni, u nastavku predstavljamo naš izbor najvažnijih stvari koje bi trebalo da vidite, doživite ili probate tokom svog boravka tamo, ako još niste bili, piše putni kofer.

PRESTONICA PONOSNE KATALONIJE I 'SPOROVI' O OSNIVANJU GRADA

Barselona je glavni grad Katalonije, autonomne španske pokrajine, ali kako je tačno nastala, i dalje je predmet kontroverzi. Dve legende su suprotstavljene jedna drugoj – prema jednoj, Barselonu je 400 godina pre osnivanja Rima osnovao Herkul. Prema drugom, osnovao ga je u 3. veku pre nove ere.Kr. kartažanski Hamilcar Barka, Hanibalov otac, nazvao ga je 'Barcino' u čast svoje porodice. Kako god bilo, današnje urbano područje Barselone prostire se na oko 803 kvadratna kilometra i ima više od 4,2 miliona stanovnika.

VELIČANSTVENA ARHITEKTURA KOJA UZIMA DAH

Jedna od najpoznatijih karakteristika Barselone je svakako njena neverovatna arhitektura. Grad je, slažu se svi, arhitektonsko remek-delo, neka vrsta urbanog praznog platna za inovativnost i umetničko izražavanje. Ipak, najpoznatije mesto na ovom arhitektonskom igralištu zauzimaju neverovatne građevine Antonija Gaudija, među kojima su najpoznatije La Sagrada Familija, Park Guel i Casa Batllo. Koliko je grad arhitektonski jak dokazuje i činjenica da je jedini grad na svetu koji je dobio zlatnu medalju za arhitekturu koju dodeljuje Kraljevski institut britanskih arhitekata.

To je nagrada koja se dodeljuje od 1848. godine, kao priznanje za individualni ili grupni doprinos međunarodnoj arhitekturi. Barselona je takođe veoma poznata po svom jedinstvenom urbanističkom planu. Iza njega stoji Ildefons Serda, progresivni urbanista i, uostalom, tvorac reči 'urbanizam', čija je prepoznatljiva vizija vidljiva u delu grada zvanom Ešample, njegovom planu proširenja Barselone u 19. veku. Eikample se sastoji od jednolikih i veoma uredno raspoređenih blokova zgrada sa 'odsečenim uglovima'. Ovo je bio 'trik' koji je obezbedio više otvorenog prostora, bolju ventilaciju i više svetla.

LA SAGRADA FAMILIA JE NAJPOSJEĆENIJA ATRAKCIJA U ŠPANIJI

La Sagrada Familia je neophodna destinacija za praktično svaku osobu koja kroči u Barselonu. Iako je to jedno od Gaudijevih najpoznatijih dela, on nije bio prvi arhitekta koji je radio na njemu. Naime, prva osoba koja je bila zadužena za projektovanje crkve bio je Fransisko de Paula del Vilar, prema čijim planovima je gradnja kripte počela 19. marta 1882. godine. Gaudi je počeo da radi na projektu tek 1883. godine, u martu, nakon što je Vilar otišao u penziju. Pošto je preuzeo odgovornost za dizajn, brutalno je promenio prethodne planove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: