Sreda, 27.09.2023.

17:58

Ovaj bajkoviti svetionik u našem komšiluku prati neobična legenda: U ovom raju možete i odsesti

Prvi put je osvetljen 1849. godine, a za njega se vezuju razne legende, poput one da je za fasadu neobične žute boje utrošeno 100.000 žumanaca.

Izvor: 24sata.hr

Ovaj bajkoviti svetionik u našem komšiluku prati neobična legenda: U ovom raju možete i odsesti
Foto: Shutterstock/Ilija Ascic

Veličanstveni svetionik Veli rat ili Punta bjanka nalazi se na jugozapadnoj strani Dugog otoka, u blizini istoimenog mesta. Visok je 42 metra i najviši je svetionik na Jadranu. Ali visina nije jedina njegova impresivna karakteristika. Okružen mirisnom borovom šumom i uvalama sa šljunkovitim plažama, svetionik Veli rat oduzima dah svojom lepotom i istorijom.

Legenda o žumancima

Prvi put je osvetljen davne 1849. godine, a za ovaj svetionik se vezuju razne legende, poput one da je za fasadu neobične žute boje utrošeno 100.000 žumanaca.

Pored svetionika je kapela Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, u kome se čuva rimski misal iz 1869. godine. Kapela je nedavno postala popularna lokacija za romantična venčanja.
Foto: Shutterstock/AlexWolff68
Popularna turistička destinacija

Okolina svetionika prepuna je prelepih šljunkovitih plaža, savršenih za osveženje u kristalno čistom moru. U blizini se nalazi kamp sa barom koji svake godine privlači posetioce koji žele da pobegnu od buke i gužve. Za dodatni doživljaj, u dvorištu svetionika nalazi se simpatična ljuljaška koja je postala pravi foto-kutak za stvaranje nezaboravnih uspomena sa ovog jedinstvenog mesta.

Takođe je moguć boravak u svetioniku. Postoje dva apartmana za četiri ili tri osobe, sa sobama okrenutim ka moru ili zvezdama. O gostima brine svetioničar koji sa porodicom živi u svetioniku.
Foto: Shutterstock/Ilija Ascic

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

1 d

Svet

Okrenuli leđa Rusima: Amerika odmah poslala vojsku

Jermenija i SAD započele su danas zajedničke vojne vežbe u Jermeniji, saopštilo je jermensko Ministarstvo odbrane, prenosi AFP, dodajući da je to još jedan pokazatelj zbližavanja Zapada i Jerevana, koji je zahladnio odnose sa Rusijom.

19:20

15.7.2024.

1 d

Podeli: