Nedelja, 24.09.2023.

19:36

Mini vodič za istraživanje najlepše Čizme na svetu: Šta sve da posetite u čarobnoj Italiji

Ako postoji takva mogućnost, idealno bi bilo otići na desetodnevno putovanje u Italiju. Krenete iz Venecije, posetite Toskanu, zastanete nakratko u Bolonji i Napulju i provedete najmanje tri dana u centru sveta – Rimu...

Izvor: pun kufer

Mini vodič za istraživanje najlepše Čizme na svetu: Šta sve da posetite u čarobnoj Italiji
Foto: Depositphotos/AnnaNepaBO

Ako se među vama nađe neko ko još nije imao priliku da poseti jednu od najlepših zemalja na svetu, ovi saveti bi trebalo da vam pomognu. Ok, ako ih ima, verovatno su retki, ali možda ne bi bilo loše da se podsetite nekih saveta koji će vam dobro doći čak i za posetu koja vam možda nije prva...

Kada putovati?

Odgovor je jednostavan - uvek. Vreme za posetu Čizme nikada nije loše, ali naravno, kao i svuda, verovatno je najbolje otići u proleće, kada je razgledanje najprijatnije. Leti, međutim, veliki gradovi mogu biti pomalo prazni (mada nikad prazni, jer je priliv turista ogroman), a tu su i brojni festivali. Recimo, šteta je ne videti Siciliju leti, kada ceo grad poput Palerma živi na ulicama. Poseta Dolomitima je hit i leti, ako ste planinarski tip koji želi da pobegne na neko vreme od vrućine. A zimi? Italija postaje raj za skijaše. Već pomenuti Dolomiti prepuni su poznatih skijališta poput Kortine, Madone i sličnih, a ni Alpi ne zaostaju za njima.

Koliko je vremena potrebno za putovanje?

Ako se među vama nađe neko ko još nije imao priliku da poseti jednu od najlepših zemalja na svetu, ovi saveti bi trebalo da vam pomognu. Ok, ako ih ima, verovatno su retki, ali možda ne bi bilo loše da se podsetite nekih saveta koji će vam dobro doći čak i za posetu koja vam možda nije prva...

Kada putovati?

Koliko je vremena potrebno za putovanje?

Recimo to ovako – ako ćete posetiti glavne znamenitosti pojedinih gradova, na primer Firencu, Veneciju, Veronu, biće dovoljno dva dana u svakom. Ali govorimo o najvećim znamenitostima. Ako želite da sedite i uživate, ili da budete u Rimu, biće vam potrebno još nekoliko dana. Naravno, ako postoji takva mogućnost, idealno bi bilo otići na desetodnevno putovanje u Italiju. Krenete iz Venecije, posetite Toskanu, zastanete nakratko u Bolonji i Napulju i provedete najmanje tri dana u centru sveta – Rimu. Naravno, biće vam uskraćene planine, Sardinija, Sicilija, ali veoma je teško učiniti sve odjednom...

Kretanje po Italiji

Naravno, najbolja opcija je uvek, ako nas pitate – putovanje automobilom. Možete stati gde želite i kada želite. Međutim, ako vam automobil nije opcija, do Italije možete doći i avionom, a kada stignete, kretanje je prilično jednostavno. Naime, poslednjih godina ionako brza i dobro povezana železnica postala je još brža i povezana, što je čini veoma dobrim i mudrim izborom. Trajektna služba je takođe dobro organizovana, tako da vam neće biti problem da doživite neka od ostrva. Naravno, tu je i autobuski prevoz, a kada ste već u samim gradovima, odličan izbor je uvek šetnja, jer su čitavi gradovi često – kao spomenici.

Obilazak jezera

Ako ste tip koji privlači prirodne lepote, dobra je ideja da se uputite na neko od brojnih jezera. Mađore, Garda i Komo samo su neka od jezera koja se nalaze na severu zemlje. Sva tri su magična, a ako odlučite da posetite treću, možda ćete naleteti na Džordža Klunija ili neku sličnu facu koja je odlučila da "sagradi“ gnezdo na obali jezera Komo. Ako je vaš izbor Garda, a vodite svoju mladunčad, znajte da će vam biti teško da ne posetite jedan od najvećih evropskih zabavnih parkova - Gardaland. Da biste posetili neko od jezera, moguće je da ćete se naći negde u blizini lombardske prestonice Milana. Dok ste tamo, obavezno pogledajte čuvenu katedralu i posetite crkvu u kojoj se čuva Leonardova poslednja večera.

Koliko sve to košta?

Iako cene na jugu i severu nisu iste, Italija uglavnom nije jeftina. Retko ćete negde spavati za manje od pedeset evra (rekli smo malo), popiti kafu za manje od evro i po (osim ako ne stojite za šankom), a čašu vina platiti manje od tri evra. Muzej ćete po pravilu platiti od 10 evra i više (skuplji su Ufici, Vatikanski muzeji i drugi sa "A“ liste), ali besplatnih stvari ne manjka, da se ne lažemo. More, planine, trgovi... Bilo kako bilo, jedno je sigurno - Italija vas ne može razočarati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

1 d

Svet

Okrenuli leđa Rusima: Amerika odmah poslala vojsku

Jermenija i SAD započele su danas zajedničke vojne vežbe u Jermeniji, saopštilo je jermensko Ministarstvo odbrane, prenosi AFP, dodajući da je to još jedan pokazatelj zbližavanja Zapada i Jerevana, koji je zahladnio odnose sa Rusijom.

19:20

15.7.2024.

1 d

Podeli: