Četvrtak, 21.09.2023.

12:28

Vodena zavesa koja pada sa strmih stena: Slap u Sloveniji kom možete "prići s leđa" FOTO

Slovenija je mala, ali izuzetno živopisna zemlja u kojoj možete naći bezbroj lepota i atrakcija za koje vam neće biti dovoljno ni nekoliko nedelja da ih sve obiđete.

Izvor: putnikofer.hr

Vodena zavesa koja pada sa strmih stena: Slap u Sloveniji kom možete
Foto: Christina Fink/Shutterstock

Izlet u Sloveniju uvek je dobra ideja, a jedna od destinacija koju se svakako isplati posetiti jeste fascinantni slap Peričnik. Jedan od najpoznatijih slovenačkih slapova nalazi se u nacionalnom parku Triglav u dolini Vrata, u blizini mesta Mojstrana. Svojom lepotom oduševljava svakog ko ga poseti, piše Putni kofer.

Ono što nazivamo slap Peričnik zapravo su dva slapa, Gornji i Donji Peričnik. Gornji je visok 16 metara, a donji impresivna 52 metra, što ga svrstava među veće vodopade u zemlji. Njegovo ime izvedeno je od glagola “prati”, koji znači udarati, tući, a odnosi se na vodu koja pada preko strme litice i “tuče” kamen na koji nailazi. Danas je ovo područje zaštićeno kao prirodna baština, a kroz istoriju je slap menjao svoju putanju, što je vidljivo po utorima na kamenu preko kojeg je prelazio.
Foto: Matej Kastelic/Shutterstock
Peričnik se može obići peške, nezahtevnom stazom koja počinje nedaleko od Mojstrane. Za obilazak je ipak potrebno odabrati prikladno vreme jer nakon kiša, koliko god pogled na slapove bio impresivan, staza zna da bude mokra. Za izlet je potrebna čvrsta obuća i slojevita odeća. Do početne tačke za stazu od Mojstrane vode putokazi, potrebno je preći reku Bistricu i parkirati kod Koče pri Peričniku, gde su postavljene i informativne table.
Foto: Jenny Sturm/Shutterstock
Na ovom vidikovcu možete uživati u pogledu na donji Peričnik, ali i uputiti se do njega i prići mu s leđa. Pogled na vodenu zavesu koja pada s litice uistinu je jedinstven. Prilikom šetnje tik uz slap valja biti na oprezu jer je kamenje klizavo, ali doživljaj je nenadmašan. S ove tačke možete produžiti do manjeg, gornjeg slapa. Staza je strmija i potrebno je oko 20 minuta, pa mnogi izletnici ovde odustaju i posećuju samo najveću atrakciju.

To je šteta, jer je i gornji slap Peričnik prekrasan, a staza nije toliko teška. Nakon izleta i istraživanja slapova možete se okrepiti u Koči pri Peričniku i upotpuniti izlet ukusnim slovenačkim specijalitetima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: