Utorak, 16.08.2022.

14:14

Lažna uzbuna: Greškom iselili čitav španski grad, od raja postao kulisa za horor VIDEO

Šezdesetih godina prošlog veka španska vlada je iselila istorijsko mesto koje je trebalo da potopi voda nove akumulacije, tj. veštačkog jezera. Međutim, to se nikad nije desilo, a mesto je ostalo napušteno ni krivo ni dužno.

Izvor: TU Magazin

Lažna uzbuna: Greškom iselili čitav španski grad, od raja postao kulisa za horor VIDEO
Foto: Profimedia

Ovaj srednjovekovni grad-tvrđava danas je grad duhova. Španski grad Granadilja (Granadilla) je iseljen greškom, i ta greška je skupo plaćena. Ovo selo je iseljeno za potrebe izgradnje novog akumulacionog jezera.

Celo to iskustvo je bilo izuzetno traumatično za meštane, od kojih mnogi još pamte to vreme strahova i prinudnih akcija. Iseljeni su zbog potopa koji se nikad nije desio. Meštane su na silu iselili tvrdeći da će brana poplaviti grad.

To je praktično bilo nemoguće jer je grad bio na većoj visini od brane. Međutim, imajući u vidu da su bila vremena diktature, oni nisu imali nikakva prava. Grad je osnovan u 9. veku. Granadilja je zauzimala strateško mesto koje je omogućilo njegovim stanovnicima da budno motre na Ruta de la Plata, drevnu trgovačku saobraćajnicu kroz region.

Tokom godina grad je ostao netaknut, iako su se stanovništvo i vlast menjali.

Grad je evakuisan bez razloga

Kraj je počeo još pedesetih godina, za vreme diktature Franciska Franka, kada je Španija krenula u veliki poduhvat izgradnje brana. To je bio jedan od načina da se pokrene ekonomija tokom perioda izolacije.

Najveći od tih poduhvata je bilo akumulaciono jezero Gabrijel i Galán na reci Alagón. Stručnjaci zaduženi za projekat su 1955. godine dekretom odredili da se Granadilja nalazi u poplavnom području i da se zbog toga mora evakuisati.

Od 1959. do 1969. godine svih 1.000 stanovnika je prisilno iseljeno, mnogi su preseljeni u naselja u blizini Granadilje. Kada je voda počela da raste, prekrila je sve osim jednog dela puta koji je vodio ka selu, pretvorivši ga u poluostrvo.

Sam grad nikada nije poplavljen, a stanovnicima i pored toga nije bio dopušten povratak. Čak ni danas stanovništvu nije dopušteno se vrati u svoje domove jer vlada ostaje pri dekretu o poplavama koji je potpisao Franko.

Međutim, posetioci mogu da dolaze na jednodnevne izlete.

Danas turisti mogu posetiti ovaj istorijski grad, mogu zaviriti u prazne kuće, lutati ulicama koje okružuju zidine i razgledati grad sa vrha dvorca. Grad je 1980. proglašen istorijsko-umetničkim mestom i sada se vodi kao muzej na otvorenom. Stanovnici i njihovi potomci se sastaju dva puta godišnje u gradu 1. novembra i 15. avgusta kada su verski praznici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zatreslo se jako: Zemljotres jačine 7,4 stepena

Zemljotres jačine 7,4 stepena po Rihterovoj skali pogodio je u četvrtak uveče sever Čilea, u blizini granice sa Argentinom, a za sada nema izveštaja o povređenima ili većoj šteti, objavio je Američki geološki zavod.

7:18

19.7.2024.

1 d

Podeli: