Sreda, 16.02.2022.

14:47

Mali ruski grad Svetlogorsk zvanično na listi "najsporijih gradova"

Rusko odmaralište je uključeno u međunarodnu asocijaciju "Spori gradovi". Pomenuti status se dodeljuje za kvalitet života, na osnovu sporijeg tempa, jedinstvenosti, podrške domaćoj kuhinji, kao i gostoprimstva.

Izvor: hr.rbth.com

Mali ruski grad Svetlogorsk zvanično na listi
Foto:Shutterstock/Violetta Derkach

Svetlogorsk, mali turistički grad na obali Baltika, tridesetak kilometara od Kalinjingrada, uključen je u međunarodnu mrežu gradova Cittaslow ("Spori grad"). Uključuje 240 gradova širom sveta, a Svetlogorsk je prvi grad u Rusiji koji je dobio ovaj status.

Gradovi obuhvaćeni udruženjem stavljaju akcenat na domaću kuhinju, nove zelene i pešačke zone, "čiste" tehnologije, ručno rađene predmete, kao i atmosferu opuštenog, gostoljubivog mesta, u kome je lako i udobno živeti.

Svetlogorsk je trenutno zvanično najbolje mesto u Rusiji za odmor od jurnjave. Ovde se nikome ne žuri.

Do 1946. godine bio je nemački grad i zvao se Raušen, o čemu svedoče očuvane predratne vile i novogradnja u pruskom stilu. Ljudi su zbog gužve napustili grad početkom devetnaestog veka, kada je Raušen počeo da se razvija kao mesto za odmor i oporavak.

Najprepoznatljiviji objekat je vodotoranj koji je početkom prošlog veka podigao poznati nemački arhitekta Oto Kukak, naslonjen na ustanovu za lečenje mineralnom vodom i blatom. Danas se ovde nalazi jedna od zgrada Centralnog vojnog sanatorijuma.

Takvi ostaci nemačke baštine nisu neuobičajeni, od crkve Serafima Sarovskog (ranije luteranske crkve Raušen) do orguljaške sale u obnovljenoj zgradi katoličke kapele iz 1931. godine. Ima i predratnih vila koje nisu obnovljene.

Kuće u Svetlogorsku, začudo, izgrađene su među tek zasađenim četinarima, tako da je danas grad praktično usred četinarske šume. Stambene zgrade i glavni trg okruženi su visokim borovima. Otuda i prepoznatljiv miris četinara u vazduhu, pomešan sa morskim povetarcem.

Do mora, udaljenog nekoliko stotina metara, može se doći peške ili istorijskom žičarom.

Kej je nedavno renoviran, tako da sada postoji moderno šetalište sa biciklističkim stazama, klupama, lokalnom brzom hranom i panoramskim liftom.

Po simboličnoj ceni od pedeset rubalja ili 0,6 dolara, odvešće vas do vidikovca sa pogledom na celu obalu.

Svetlogorsk je s pravom poznat kao tiho, mirno mesto sa mnogo kupališta, malih hotela i lokalnih restorana. Čak se i za jezero kaže da je tiho. To je raj u borovoj šumi, gde možete prošetati ili iznajmiti čamac.

Gradske ulice su već u sumrak prazne, ali ujutru oživljavaju otvaranjem brojnih kafea i poslastičarnica.

Od 2019. godine znatno je pojednostavljena procedura ulaska u Kalinjingradsku oblast uvođenjem elektronskih viza za turiste iz 53 zemlje sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: