Četvrtak, 26.08.2021.

16:00

10 najlepših ulica na svetu – svaka specifična na svoj način FOTO

Prilikom posete nekom gradu, pogotovo ako sate i sate provedemo u njegovom razgledanju i ležernoj šetnji njegovim ulicama, kad-tad ćemo da naiđemo na neki svoj kutak.

Izvor: Jutarnji.hr

10 najlepših ulica na svetu – svaka specifična na svoj način FOTO
Foto:EPA/OLIVIER HOSLET

Možda će to biti neki mali trg, topla četvrt ukrašena teglama cveća, ili, ipak, neka ulica gde će nam kroz glavu proći "ovde bih mogao ili mogla da živim".

U nastavku teksta sledi mali izbor nekih od najšarmantnijih ulica na svetu. Da li bi ste živeli u jednoj od njih?

Pretoria, Južnoafrička Republika

Foto:Profimedia
Ulice južnoafričke Pretorije krajem septembra, pa sve do novembra, poprime specifičnu ljubičastu boju, a sve zahvaljujući drvu pod imenom jakaranda, što znači da je šetnja ili vožnja pun pogodak. Inače, to drvo vuče poreklo iz Brazila, a u Južnoafričkoj Republici prvo je zasađeno krajem 19. veka.

Setenil de las Bodegas, Španija

Foto:Profimedia
U ovom malom španskom gradiću sa oko tri hiljade stanovnika, smeštenom između Sevilje i Malage, jedna ulica je sve, samo ne obična. Naime, u njoj su bele kuće doslovno stopljene sa liticama koje se nadvijaju nad tim područjem.

Šetnja njima ili ispijanje kafe u jednom od kafića pod "sivim" nebom sigurno je pamtljiv doživljaj.

San Francisko, Kalifornija

Lombard Strit u San Francisku je definitivno jedan od simbola tog živopisnog grada i jedna od njegovih najposjećenijih atrakcija. Sama ulica završena je 1922. godine, a njen dizajn imao je vrlo pragmatičnu svrhu - da uspori brzinu kojom se automobili voze niz nizbrdicu.

Tehran, Iran

U izbor najupečatljivijih ulica na svetu teško je ne uvrstiti ovu teheransku, čije je glavno obeležje poznati tunel Tohid, koji sa svojih 3,2 kilometra predstavlja treći najduži tunel na Bliskom istoku. Ali, to nije sve. Prizoru dodatni šarm daju i obrisi Alborza u daljini i Teheranski toranj, najviša građevina u Iranu.

Burano, Italija

Ako tražite apsolutno šarenilo i veselje, ovaj gradić mogao bi da vam osvoji srce. Smešten na jednom od ostva u Venecijanskoj laguni, i on se, kao i sama Venecija, može pohvaliti prepoznatljivim kanalima, ali njegovo glavno oružje je ipak boja. Od Venecije je udaljen sedam kilometara, a broji manje od tri hiljade stanovnika.

Kjoto, Japan

Ako vas zanima savršen spoj prirode i civilizacije, oko dva kilometra dugačku ulicu koja pruža upravo to pronaći ćete u japanskom Kjotu. Ta ulica se zove Tetsugaku no michi, a njeno je glavno obeležje je boja koju diktiraju upravo godišnja doba. U proleće, na primer u aprilu, ulica je roze boje zahvaljujući cvetanju trešanja.

Kolmar, Francuska

Francuski Kolmar, grad blizu granice sa Nemačkom, neretko nazivaju jednim od najšarmantnijih europskih gradova. Glavni razlog je njegov predivni stari grad, iščičkan upečatljivim građevinama sa elementima drva i jarkih boja. Ponekad ga, zbog kanala, nazivaju i "malom Venecijom".

Jerez de la Frontera, Španija

Ovaj andaluzijski grad naširoko je poznat po dobrom vinu. Ali se njegovo obeležje ogleda i u nekim od njegovih ulica. Postoji ulica, koja se nalazi u istorijskom delu grada, doslovno govori da je tamo dobro vino pravilo. Naime, vinova loza raste uz fasade samih kuća.

Lisabon, Portugal

Lavirint lisabonskih ulica doživljaj je sam za sebe, ali neizbežno je da će vas šetnja kad-tad odvesti do poznate atrakcije - Elevadora da Bica. Žičara, uska živopisna pešačka zona i pogled na rijeku Tagus - ta ulica ima doslovno sve za šetnju (ili vožnju) iz snova.

Recif, Brazil

Foto:Profimedia
Peti brazilski grad prema veličini Recif ima poseban adut u rukavu. Reč je o jednoj od njegovih ulica po imenu Rua do Bom Jesus, koju krase predivna zdanja i palme. Ulica ima i istorijsku težinu. Upravo je tamo u 15. veku izgrađena prva sinagoga u tom delu sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: