Subota, 22.06.2013.

20:04

Planina Fudži na listi Uneska

Istorijski grad Agadez u Nigeru, poznat po svojim zgradama od blata, kao i dva čuvena vulkana - japanska planina Fudži i italijanska Etna, dobili su svoje mesto na Listi svetskog nasleđa.

Izvor: Tanjug

Default images

Agadez, poznat po nadimku "prolaz ka pustinji" i džamijom sa impozantnim minaretom - najvišim ikada sagrađenim od blata - vodi preklo iz 15. i 16. veka.

Unesko, koji održava godišnju sednicu u Pnom Penu, saopštio je da je grad gde i dalje vlada sultanat "živi istorijski centar u kome stanuje oko 20.000 ljudi i predstavlja svedočanstvo izuzetne arhitektonske tradicije".

Dva vulkana - Fudži i Etna, kao i Hil Forts u Radžastanu i namibijsko More peska, takođe su se našli na listi prirodnih čuda i kulturnih "dragulja" koji su dobili status Svetskog nasleđa.

Fudži, 3776 metara visoka planina ima duboki kulturni i verski značaj u Japanu. Još 16 mesta u Japanu nalazi se na Listi svetskog nasleđa dok iz celog sveta 961 ima tu titulu.

Komitet UN za nauku, obrazovanje i kulturu u Kambodži razmatra prijem 31 spomenika na listu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: