Subota, 18.03.2023.

10:55

Ovo je pet najjeftinijih grčkih ostrva

Grčka je među našim turistima najpopularnija destinacija za letovanje i svake godine ugosti oko 30 miliona posetilaca iz celog sveta. Njene predivne plaže, tirkizno more, istorijska mesta kao i gostoljubivi domaćini čine je savršenim mestom za odmor, piše Grčka Info.

Izvor: Grčka info

Ovo je pet najjeftinijih grčkih ostrva
Foto: Shutterstock / Adisa

Međutim, oni koji planiraju prvi put da je posete pitaju se koliko košta letovanje u Grčkoj i kako da pronađu najbolju ponudu smeštaja, piše portal Grčka Info, koji donosi "vodič" za cene letovanja.

Cene smeštaja u Grčkoj variraju u zavisnosti od turističke destinacije, blizine mora, vrste smeštaja, sezone i drugih faktora. Evo pregleda prosečnih cena smeštaja u Grčkoj:

Hoteli: Cena hotelskog smeštaja u Grčkoj zavisi od broja zvezdica, sezone, lokacije i ponude. U opštem slučaju, hotelski smeštaj u Grčkoj može koštati između 30 i 200 evra po noći, u zavisnosti od kategorije hotela.

Studija: Studio bez pogleda na more može se naći za oko 30-50 evra po noćenju u predsezoni i postsezoni, dok u sezoni cena može biti oko 60-100 evra po noćenju. Studio sa pogledom na more može koštati oko 50-80 evra po noćenju u predsezoni i postsezoni, dok u sezoni cena može biti oko 100-150 evra po noćenju. Cene mogu biti značajno više na ostrvima i popularnijim turističkim destinacijama kao što su Santorini i Mikonos, gde se cene studija sa pogledom na more mogu popeti i do 200-300 evra po noćenju u sezoni.

Apartmani: Cena jednosobnog apartmana u Grčkoj može se kretati od 30 do 100 evra po noći, dok cena dvosobnog apartmana može biti od 60 do 150 evra po noći. Luksuzni apartmani sa pogledom na more i privatnim bazenom su znatno skuplji i koštaju preko 300 evra po noći.

Vile: Vile su popularan izbor za veće porodice ili grupe prijatelja koji traže privatnost i više prostora. Cene vila u Grčkoj se kreću od 100 do 400 evra po noći, u zavisnosti od lokacije i veličine.

Kampovanje: Grčka ima mnogo kampova koji pružaju smeštaj u kamp kućicama ili za kampovanje u sopstvenim šatorima. Cene kampovanja u Grčkoj se kreću u proseku od 5 do 15 evra po noći, u zavisnosti od lokacije i sezone.

Napomena: Ove cene su isključivo okvirne i mogu se razlikovati u zavisnosti od mnogih faktora, kao što su sezona, popusti, dostupnost i drugi. Takođe, cene smeštaja u Grčkoj su u uvek više tokom glavne sezone (jul i avgust) u odnosu na predsezonu i postsezonu
Foto: Shutterstock / Nikolaos Tamvakis
U Grčkoj postoje razlike u cenama smeštaja između ostrva i kontinentalne Grčke. Opšte je prihvaćeno mišljenje da su ostrva skuplja od kopna, ali i to zavisi od mnogih faktora, kao što su popularnost određene destinacije, sezona, vrsta smeštaja, da li je uključen doručak ili polupansion, prevoz itd.

Ostrva koja su turistički popularna, kao što su Santorini, Mikonos, Krit, Rodos i Krf, često imaju veće cene smeštaja, hrane i pića u odnosu na neka manje poznata ostrva. Takođe, zbog ograničenih resursa i viših troškova transporta, cene hrane i pića na ostrvima su obično nešto više nego na kopnu.

Međutim, postoje i ostrva koja nisu toliko popularna među turistima, a cene su im pristupačnije. Osim toga, kontinentalna Grčka takođe ima mnoge turistički popularne destinacije, kao što su Atina, pojedini delovi Halkidikija, Pilion, koje imaju cene koje se mogu porediti sa cenama na ostrvima.

Dakle, uopšteno se može reći da su cene na ostrvima u Grčkoj obično malo više u odnosu na cene na kopnu.

Koja su najjeftinija grčka ostrva?

Foto: Shutterstock / Sven Hansche
Jeftinija i pristupačnija grčka ostrva za turiste obično su ona koja nisu toliko popularna i ne posećuju ih toliko mnogo turista. Ova ostrva mogu biti pristupačnija za smeštaj, hranu i piće, ali takođe imaju svoj šarm i lepote koje vredi istražiti. Evo nekih od najjeftinijih grčkih ostrva:

Ostrvo Evija: Evija se nalazi u blizini Atine i po površini je drugo najveće ostrvo u Grčkoj i jedno od najpovoljnijih. Evija je manje poznato ostrvo u odnosu na neka druga grčka ostrva, ali ima mnogo toga da ponudi turistima: lepe plaže, netaknutu prirodu, tradicionalna sela i arheološke lokacije.

Cene smeštaja i hrane na Eviji su obično pristupačnije u odnosu na neka popularnija ostrva u Grčkoj. U zavisnosti od lokacije i vrste smeštaja, cene mogu varirati, ali su obično niže u odnosu na ostrva kao što su Santorini, Mikonos, Krf ili Rodos.

Evija je dobro povezana sa kopnom i sa Atinom, pa je lako dostupna turistima. Takođe, ostrvo je manje posećeno u odnosu na neka druga ostrva, što ga čini idealnim za one koji traže manje gužve i žele da istraže manje poznate delove Grčke.

Ikarija: Ikarija se nalazi u istočnom Egejskom moru i ima reputaciju jednog od najjeftinijih grčkih ostrva za turiste. Na ostrvu postoji mnogo lokalnih taverni sa pristupačnim cenama hrane i pića, a i smeštaj je takođe relativno pristupačan.

Tilos: Ostrvo Tilos se nalazi u južnom delu Dodekaneza i poznato je po netaknutim pejzažima, mirnom ambijentu i pristupačnim cenama smeštaja.

Lefkada: Lefkada je ostrvo u Jonskom moru i poznato je po svojim predivnim plažama i prirodi. Cene smeštaja i hrane na Lefkadi su obično niže u odnosu na neka druga ostrva u Jonskom moru.

Tasos: Cene apartmana i studija na Tasosu se kreću za manje apartmane i studija od 30-60 evra po noćenju, a za veće od 60-100 evra po noćenju. Cene vila sa bazenom su više i kreću se od 100-300 evra po noćenju.

Cene hotela na Tasosu kreću se od od 30-50 evra po noćenju za hotel od 2 zvezdice pa sve do 150-300 evra po noćenju za hotel od 5 zvezdica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Podignuti F-16: Zelenski je spasen?

Generalni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas da je slanje odbrambenih sistema Ukrajini, poput sistema ''Patriot'' i drugih, ključno za odbranu infrastrukture i ukrajinskog naroda, kao i snaga.

16:13

10.7.2024.

1 d

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: