Utorak, 20.09.2022.

12:47

Zahvaljujući gondoli, ceo svet je upoznao Zlatibor; Nacionalna geografija: "Građevinsko čudo"

Najveća turistika atrakcija zlatiborska "Gold gondola" doživela je slavu svetskih razmera. Ona je predstavljena kao pravo građevinsko čudo u emisiji "Evropa odozgo" na kanalu Nacionalne geografije. Gledaoci svetski poznatog kanala upoznati su sa glavnim karakteristikama zlatiborske žičare i lepotama Zlatibora.

Izvor: RINA

Zahvaljujući gondoli, ceo svet je upoznao Zlatibor; Nacionalna geografija:
Foto: Rina

"Ovo je najduža panoramska gondola na svetu i posebno graditeljsko delo. Gondola je zahtevala 18 kilometara sajli, težine 170 tona, kako bi se premostila ogromna razdaljina, a njihovo postavljanje zahtevalo je 36 stubova, što je duplo više od većine ovakvih sistema. Toranj gondole se nalazi na visini od skoro 1500 metara, što nudi jedinstven pogled na dolinu ispod", navodi se u emisiji.
Milan Maricic/ATAImages
Snimci su napravljeni krajem prošle godine na temperaturi od minus 20 stepeni. U nizu najatraktivnijih delova Srbije predstavljenih u emisiji, najduža gondola na svetu dala je svoj doprinos kao jedan od najmodernijih projekata koji je postavio nove standarde turizma ne samo kod nas nego i u svetu.

"Veliko nam je zadovoljstvo što je naša zlatna gondola, koja je ostvarila višedecenijski san meštana opštine Čajetina, predstavila zlatiborski kraj i Srbiju u najlepšem svetlu", kazali su u Javnom preduzeću "Gold gondola".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: