Ponedeljak, 01.01.2018.

19:30

Eljutera, jedinstveno mesto susreta mora i okeana / VIDEO

Eljutera je jedno od nekoliko ostrva arhipelaga u istočnom delu Bahama, koje se nalazi na oko 80 kilometara od glavnog grada Nasaua.

Izvor: B92, Nezavisne.com

Eljutera, jedinstveno mesto susreta mora i okeana / VIDEO
Prinscreen YouTube/Eleuthera Bahamas

Ostrvo je dugačko oko 180, a ne nekim mestima je široko tek 1,6 kilometara. Upravo se na tim najužim mestima najbolje može videti spektakularan prizor: na jednoj strani svetloplava voda plitkog Karipskog mora, a na drugoj potpuna suprotnost - duboki tamnoplavi Atlantski okean.

Jedna od najboljih pozicija za posmatranje ovog jedinstvenog "susreta" je most Stakleni prozor, jedna od retkih tačaka sa koje se iz neposredne blizine može videti tamnoplava voda Atlantskog okeana sa jedne strane puta i mirna tirkizno-zelena voda Karipskog mora sa druge - odvojene kamenitim prirodnim mostom, širokim desetak metara.

Stakleni prozor je izgrađen na prirodnom mostu koji povezuje dva dela Eljutere i ubrzo posle izgradnje postao je i najposećenija destinacija na ostrvu. Prirodni kameni most koji povezuje severnu i južnu Eljuteru postoji vekovima, ali su ga česti uragani koji su zahvatali ostrvo četrdesetih godine prošlog veka gotovo uništili. Tada je odlučeno da se most ojača betonom, pa je na njemu konačno izgrađen i pravi most - Stakleni prozor.

Zbog snage Atlantskog okeana sa jedne i Karipskog mora sa druge strane, ovaj most konstantno mora da se obnavlja.

Nakon uragana Flojd, koji je pogodio ostrvo 1999. godine, od mosta gotovo ništa nije ostalo. I pored toga što je popravljen u roku od nekoliko meseci, geografija ostrva se zauvek promenila.

Čak i posle više od jedne decenije od ovog nemilog događaja, radnici svakodnevno popravljaju novonastale pukotine na mostu, da bi već sledećeg dana pronašli nove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: