Utorak, 04.04.2023.

08:40

Zaboravljena čuvena banja: Nekada je pola bivše Jugoslavije ovde tražilo spas za razne bolesti

Slatinska banja se nalazi u podnožju planine Jelice, na desnoj obali reke Zapadne Morave. Najbliži grad ovoj banji je Čačka udaljen svega 17 km. Ovom banjom protiče protiče reka – Daćinac na kojoj se nalaze termalni izvori lekovite mineralne vode koji su glavna atrakcija ovog mesta. Nadmorska visina na kojoj se nalazi Slatinska banja iznosi 275 m.

Izvor: B92, Kragović J.

Zaboravljena čuvena banja: Nekada je pola bivše Jugoslavije ovde tražilo spas za razne bolesti
Foto: Shutterstock/Branislav Cerven

Nekada je Slatinska banja važila za mesto koje morate posetiti ukoliko imate određenih zdravstvenih problema. Meštani se hvale kako je ovo mesto bilo nezaobilazna destinacija u bivšoj Jugoslaviji. Vrvilo je od gostiju koji su tražili a mnogi i pronašli rešenje za svoje zdravstvene probleme.

Meštani su to znali da iskoriste i mogli su da žive od turizma i izdavanja smeštaja, danas, situacija je skoz suprotna, gotovo da nema više turista, niti ljudi koji traže lek za svoje bolesti, Slatinska banja nažalost prepuštena je zubu vremena.

Lekovita svojstva Slatinske Banje

Mineralne vode Slatinske Banje spadaju u red hladnih sumpornih voda, koje imaju karakter slabih alkalno-soliničnih voda. Najvažniji elementi ovih mineralnih vodu su: kalijum, litijum, rubidijum, stroncijum, cezijum, barijum i fosfor. Na osnovu hemijskih analiza voda Slatinske banje, ona sadrži sumporvodonika više nego ostale banje u Srbiji.

Temperatura mineralne izvorske vode Slatinske banje iznosi 16,8°C. Slatinska Banja se preporučuje za lečenje pre svega kožnih oboljenja i reumatizma pri čemu je neophodno vršiti dogrevanje vode u kupatilima.

U blizini Slatinske banje nalazi se nepokretno kulturno dobro Seoski čardak, koji je proglašen za spomenik kulture, zaštićena stabla starog hrasta.

Kako stići do Slatinske banje

Od Beograda do sela Slatinske banje koje se nalazi u blizini Čačka možete doći na sledeći način;

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: