Utorak, 21.03.2023.

14:16

Srpske planine su pune lekovitih voda: Veruje se da voda sa Ravne gore zaceljuje rane FOTO

Nadaleko je poznato da je Šumadija prepuna izvora zdrave i pitke vode, a u budućnosti bi baš to možda moglo biti naše najveće bogatstvo, ako se ima u vidu da se u brojnim državama sveta kupuje flaširana voda za piće. Osim što je odlična za svakodnevnu upotrebu, na pojedinim planinama u srcu Srbije nalaze se izvori za koje se od davnina veruje da su lekoviti.

Izvor: RINA

Srpske planine su pune lekovitih voda: Veruje se da voda sa Ravne gore zaceljuje rane FOTO
Foto: RINA

Jedan od njih sakriven je u visovima Suvobora, dva kilometra od sela Brajići, koje je čuveno po tome što su se upravo tu jedini put oči u oči sreli Tito i Draža.

"Izvor je skriven duboko u šumi, vrlo teško je do njega doći. Kad je sneg to je gotovo i nemoguće. Godinama se veruje da leči od tuberkuloze, pomaže slabovodima. Voda je čak proglašena svetom i u narodu se još zove i Hristova voda. Jedan meštanin koji je pre nekoliko decenija bolovao od tuberkuloze, dok je čuvao ovce pio je samo vodu sa tog izvora. Kad je otišao kod doktora, rekao mu je da je bolest nestala kao rukom odnosena. Devojci koja je imala otvorene rane, umivajući se ovom vodom one su brzo zacelile", kaže Rajo Petrović meštanin sela Brajići.

Od tada narod okolnih sela, najviše tokom letnjih meseci, ovde pristiže sa flašama i bidonima kako bi nasuli vodu, popili je ili se njom umili. To verovanje sačuvalo se sve do danas, kad takođe dolaze putnici namernici u potrazi za zdravljem. Najviše ljudi ima za Mladu nedelju, tada kažu da je voda najlekovitija.
Foto: RINA
Iz svetog izvora, nazvanog Hristova voda, svakog minuta izbija 20 litara vode, pa je ovo mesto poprilično izdašno. Bio je često zatrpavan, ali je voda svojom snagom ponovo izbijala na površinu. Da je ovde nekada dolazilo puno sveta, svedočila je i gomila novčića na njegovom dnu. Meštani kažu da su jednom siromašni đaci uzeli taj novac, ali da su se kasnije udavili u iznenadnoj bujici.

"Posle Drugog svetskog rata ovaj izvor bio je pod zaštitom policije, koja je na ovom mestu dežurala danonoćno, pošto su branili da se voda nosi. Čuvar koji je bio iz tog sela i nije komšijama hteo da zabrani da toče lekovitu vodu, čak je odslužio i zatvorsku kaznu", kaže Petrović.

Sveti izvor kod Brajića ipak nije jedini na teritorii Gornjeg Milanovca čija voda se smatra lekovitom. Tu su i Savina voda na Savincu, kao i izvori u Brđanima i Gornjoj Crnući, pa se može reći da se u ovom delu Srbije možda krije izuzetan potencijal za razvoj banjskog turizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: