Utorak, 11.12.2018.

10:00

Petočlana porodica iz Srbije koja slobodne trenutke koristi drugačije

"Naša misija je da inspirišemo odrasle na akciju i naučimo gradsku decu da osećaju prirodu, da je vole i čuvaju. Želja nam je da porodične aktivnosti u prirodi i briga o životnoj sredini postanu deo naše svakodnevice. Kroz učenje, zabavu i avanturu, želimo da motivišemo jedni druge da otkrivamo mini eko-zone u prirodi i stvaramo svoje u gradskoj sredini. Kroz mir u prirodi pronaći ćete sebe, a kroz porodičnu avanturu neprocenjive zajedničke trenutke. Mini eko-zona će biti mesto gde ćete dobiti inspiraciju, motiv i hrabrost da izvedete decu napolje, i tako im unesete prirodu u život", piše na sajtu "Mini eko-zone".

Izvor: Tara Tomoviæ

Petočlana porodica iz Srbije koja slobodne trenutke koristi drugačije
Vrh Kablara / privatna arhiva

Nataša Jančić i njen suprug imaju troje dece, a ono što čemu su ih naučili jeste možda nešto najlepše što roditelji mogu da podare detetu - ljubav prema prirodi. A kako je i njih ljubav prema prirodi spojila, tako je i ostala centralno mesto u petočlanoj porodici.
Jedrenje sa decom / privatna arhiva
Nataša svoju priču za “92 putovanja” počinje rečima da je blog Mini eko-zona nastao iz želje da sa ljubiteljima prirode i putovanja razmeni ideje za izlete po Srbiji, ali i zanimljive destinacije u inostranstvu.

”Primetila sam da u našoj zemlji postoji samo nekoliko blogova posvećenih putovanjima, hajkingu i jedrenju sa decom, pa sam poželela da naša iskustva kao putujuće petočlane porodice posluže drugim roditeljima kao inspiracija i motivacija da spakuju rančeve i povedu decu u avanturu u prirodi.”
Orjen Crna Gora / privatna arhiva
Ekologija je njihova ideologija, a ljubav prema prirodi i putovanjima je učinila da se Nataša i njen suprug upoznaju i prepoznaju tokom jedne ronilačke ekspedicije po severnom Jadranu, na kojoj je on učestvovao kao ronilac, a ona kao putopisni novinar.

“Ako vam kažem da sam ja po obrazovanju prirodnjak i ekolog, a on po ubeđenju, jasno je da je naša porodica od samog početka bila predodređena da postane eko. Dolaskom dece, naše aktivnosti u prirodi i putovanja smo prilagodili njima, a oni su počeli da upijaju i usvajaju sve što mi volimo, poštujemo i u šta verujemo.”
Rosomaèki lonci, Stara planina / privatna arhiva
Putovanje sa troje dece nije uvek lako isplanirati, pa su često ona vrlo neizvesna u slučaju kada se jedno od njih razboli, pa se put odloži ili završi par dana ranije.

“Zbog toga se još uvek ne usuđujemo za neke daleke destinacije koje podrazumevaju kupovinu avionskih karata i rezervaciju smeštaja par meseci ranije. Ali to nas ne sprečava da za deset dana autom pređemo 3,000 km obilazeći Italiju uzduž i popreko, ili kada se zaželimo mora, sednemo u auto i odemo na četiri dana u Crnu Goru. Vikendi su rezervisani za otkrivanje Srbije. Nekada krenemo u petak predveče i vratimo se u nedelju, ali se dešavalo i da ustanemo u subotu u 7h, pređemo 240 km u jednom pravcu i istog dana se vratimo kući.”
Nova godina u Grèkoj / privatna arhiva
Iako smatra da nema pravo da zamera nešto današnjim roditeljima, Nataša primećuje da smo se kao društvo toliko otuđili od prirode da neke obične stvari sada izgledaju neobično, pa kako kaže, više ćete viđati dete sa tabletom u ruci na plaži nego čoveka koji bos hoda po kamenju.

“Često nam kažu da se deca verovatno neće sećati putovanja iz ranog detinjstva. I možda će zaista njihove prve uspomene proživljavati kroz zajedničke fotografije, ali sam sigurna da ih svako novo iskustvo oplemenjuje i stvara od njih male ljude širokih vidika. Naša deca, baš kao i mi, jedva čekaju vikend i novu avanturu, raduju se otkrivanju novih predela i osećaju potrebu da zaštite prirodu, pa možemo reći da je to postao njihov način života.”
Zagajiæka brda / privatna arhiva
Imamo sve više dece koja ne znaju osnove snalaženja u prirodi, da li smatrate da je za to odgovoran obrazovni sistem ili činjenica da deca ni na koji način nisu u dodiru sa prirodom (da ne kažemo roditelji)?

“Mi smo ti koji svojim primerom deci pokazujemo da nas zanima koje ptice doleću u naš park, organizujemo porodično sađenje drveća, šetnju po šumi umesto po tržnom centru, motivišemo ih da zapažaju, vole i čuvaju prirodu. Ali mi smo tu samo da ih usmerimo, a ne da ih konstantno animiramo i organizujemo zabavu. Zaboravili smo koliko je važno da nekad osete i dosadu koja će pokrenuti kreativnost, zbog koje će se sami zaigrati, napraviti sklonište u grmu, hvatati punoglavce u potoku i praviti lampe od svitaca u tegli...”
Toskana / privatna arhiva
Koliko god vole da otkrivaju nove destinacije, postoje i one kojima se rado vraćaju.

“Kada govorimo o jednodnevnim izletima, najčešće ćete nas sresti u valjevskom kraju. Blizu je, bogat vodom i divnim planinama poput Povlena, Maljena i Medvednika, koje su dovoljno pitome za šetnju sa decom, ali i dovoljno divlje za istraživanje i avanturu. Rado se vraćamo i Staroj planini, koja je toliko bogata prirodnim vrednostima da je nemoguće videti sve njene lepote iz dva ili tri puta. Svakog leta bar jedan vikend u Crnoj Gori provedemo na moćnoj planini Orjen iznad Herceg Novog. Od stranih zemalja to je Italija, koju smo rešili da obiđemo celu, i za sada smo na dobrom putu to i da uradimo.”
Deca istraživaèi / privatna arhiva
A šta je „najluđe“ što su ona i njen suprug uradili sa svojom decom?

“U prirodi smo uvek veoma oprezni i često naglašavam da su nam se neke nezgode sa decom uvek dešavale u urbanim i kontrolisanim uslovima. Ali ako pitate naše prijatelje, reći će vam da je ludo krenuti sa decom u otkrivanje nepistupačnog kanjona neke reke, popeti se na jedan od vrhova Kopaonika sa detetom koje ima ruku u gipsu, šetati maljenskim šumama po snegu u decembru, kampovati u divljini Istočne Srbije ili ploviti sa tromesečnom bebom na barci.”
Klisura Panjice / privatna arhiva
Dečaci imaju 10 i 8 godina, a devojčica 5. Moglo bi se reći da su oni već sad pravi ekolozi i avanturisti, nisu posebniji niti bolji od druge dece, samo imaju drugačija interesovanja.

“Verovatno neće postati profesionalni sportisti i muzičari, jer smo izabrali da su vikendi porodični i da ih provodimo u prirodi, a vannastavne aktivnosti smo sveli na minimum i na radnu nedelju. Naši dečaci se ne snalaze najbolje sa fudbalskom loptom, i u odnosu na drugu decu su kasno naučili da voze bicikl, ali zato se dobro snalaze u moru i na planini. Mogu se pohvaliti sa nekoliko osvojenih vrhova, učešćem na Prstenovačkom kampu, gde su naučili kako se drže i proučavaju ptice, poznaju osnove jedrenja, čitaju planinarske markacije i znaju da zapale vatru.”
Treska, Kopaonik / privatna arhiva
Živimo u vremenu u kom se vaša deca razlikuju od ostale zbog znanja i iskustava koja poseduju, a zapravo tako bi trebalo da izgleda detinjstvo jednog deteta. Kako njihovi drugari gledaju na sve to?

“Iako se trudimo da detinjstvo naše dece bude što prirodnije i da ne podležu negativnim uticajima okoline, i oni su deca koja odrastaju uz savremene tehnologije, okruženi igraonicama i tržnim centrima, reklamama za “sakupi ih sve” igračke, prljavim parkovima. Jedini način da ih zainteresujemo za aktivnosti na otvorenom, da posmatraju, istražuju i čuvaju svet oko sebe, je da što više vremena provodimo sa njima upravo u prirodi. Čini mi se da sve više roditelja shvata koliko je važno da im razvijamo ekološku svest od detinjstva, tako da je i veliki broj njihovih drugara zainteresovan za naše akcije”, zaključuje Nataša u razgovoru za “92 putovanja”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: