Utorak, 19.09.2023.

11:49

Ovo tursko ostrvo je malo poznato turistima, a pravi je raj na Zemlji VIDEO

Ova interesantna destinacija u Turskoj nije toliko poznata turistima. Sa netaknutim prirodnim i divljim krajolikom, šumovitim zalivima i kristalno čistim morem, Datča (Datça) deluje kao svet daleko udaljen od ostalih turističkih gradova ovog popularnog dela Mediterana.

Izvor: TU Magazine

Ovo tursko ostrvo je malo poznato turistima, a pravi je raj na Zemlji VIDEO
Foto: Shutterstock/boyoz

Datča je predivna destinacija za odmor u Turskoj. Smeštena je u istoimenom okrugu pokrajine Muğla u jugozapadnoj Turskoj i nalazi se na obali Egejskog mora. Osim predivne prirode, tamo postoje i brojni kulturno-istorijski sadržaji.

Datča je poznata pre svega po svojim prelepim plažama, čistom moru i prirodnim pejzažima. Najpoznatije plaže su Palamutbükü, Ovabükü i Kargı bej, koje posetiocima nude opuštanje i uživanje u divnom moru. Istoimeno naselje je podignuto na poluostrvu, koje je sa svih strana okruženo morem.

Poluostrvo je uglavnom nenaseljeno i divlje, vrlo različito od obližnjih destinacija Marmarisa i Bodruma. Strogi zakoni o gradnji zaštitili su poluostrvo od velikih turističkih projekata, ostavljajući naselje, smešteno otprilike na sredini poluostrva, da živi u prošlosti. Grad je poznat i po istorijskim ruševinama iz antičkog doba, stari grad Knidos je jedno od najpoznatijih drevnih naselja.

Luka Datča je epicentar lokalnog života. Lokalni riblji restorani se nižu obalom, dok malene radnje sa lokalnom robom i moderni kafići ispunjavaju sporedne ulice koje se protežu gore-dole brdovitim rezidencijalnim krajolikom. Posebno su ukusni sveži plodovi mora, jela sa maslinovim uljem i tradicionalni specijaliteti koji se ovde sa zadovoljstvom naručuju. Iza luke se nalazi devet malih sela rasutih po poluostrvu.

Datča je idealna destinacija za turiste koji žele tih i miran odmor. To je mesto gde možete uživati ​​u prirodi, daleko od turističkog haosa, i jedno od retkih mesta na kome možete otkriti egejski pejzaš koji vekovima nije bio narušen. Do njega se najbolje stiže trajektom iz Bodruma ili automobilom i autobusom iz Marmarisa. Obe varijante su izuzetno zgodne za jednodnevni izlet, jer putovanja traju oko sat vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: