Kultura

Subota, 04.02.2023.

12:19

Karta Evrope napravljena od slavnih umetničkih dela, evo koje predstavlja Srbiju

Na Tviteru je objavljena karta koja prikazuje "najpoznatija umetnička dela u zemljama Evrope". Karta je objavljena na profilu popularne platforme Terrible Maps, koja redovno objavljuje geografske mape sa zanimljivim podacima.

Izvor: B92, index.hr

Default images

Mapa prikazuje fotografije "najpoznatijih umetničkih dela" na područjima njihovih zemalja, a Srbiju na mapi predstavlja slika Ranjeni Crnogorac Paje Jovanovića.

Bosnu i Hercegovinu predstavlja slika Planinski pejzaž Karla Mijića, Sloveniju Proljeće Ivana Gohara, Hrvatsku Rimljanka s lutnjom Vjekoslava Karasa, Albaniju predstavlja Djevica Marija s Isusom u desnoj ruci slikara Onufrija, a Makedoniju scena iz psaltira iz Pariškog zbornika.

Kada je reč o slikarskim delima koja su stekla svetsku slavu, Mona Lisa Leonarda da Vinčija predstavlja Italiju, dok Poljubac Gustava Klimta predstavlja Austriju. Devojka s bisernom minđušom Johanesa Vermera predstavlja Holandiju, a Pikasova Gernika Španiju.


Koje umetničko delo po vama najbolje predstavlja Srbiju?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: