Kultura

Petak, 24.08.2018.

19:35

Preminuo Ciril Zlobec, najznačajniji savremeni slovenački pisac

U Ljubljani je danas u 94. godini umro slovenački pesnik, prevodilac i publicista, urednik, novinar i političar Ciril Zlobec, javio je Radio Slovenija.

Izvor: Beta

Preminuo Ciril Zlobec, najznačajniji savremeni slovenački pisac
Foto: Youtube printscreen

Pisao je lirske, emotivne pesme i nagrađivan za svoje delo. Izmedju ostalog, dobio je Tomšičevu, Župančičevu i Veronikinu nagradu, a 1982. godine i Prešernovu.
Prve pesme objavio je 4. jula 1945. godine za vreme rata, a 1953. inspirisao je slovenačku javnost pesničkom zbirkom Pesmi štirih (Pesme četvorice), koju je objavio zajedno sa još tri giganta moderne domaće poezije (Tone Pavček, Janez Menart i Kajetan Kovi). Kolekcija je imala nekoliko izdanja i poslužila je kao izuzetan dokaz interkonekcije i ujedinjenja četiri tako različita pesnika.

Poslednji od antologijskog kvarteta bio je oproštaj od Zlobeca. Janez Menart umro je 2004. godine, Tone Pavček 2011. i Kajetan Kovič tri godine kasnije.

Ciril Zlobec rođen je kao sedmo dete. Osnovnu školu je pohađao u selu Avber, gimnaziju u Gorici i Kopru. Iz Gimnazije je isključen 1941.

Bio je u partizanima, a potom nastavio studije u Ljubljani. Bio je urednik Radio Ljubljane 1969-72, a od 1972. urednik redakcije kulturno-umetničkog programa Radio Ljubljana.

Poznat je i kao prevodilac Dantea, Leopardija, Kardučija, Montala, Ungaretija, Kvazimoda.

Sa srpskog na slovenački preveo je Daviča i Popu. Tri decenije bio je glavni urednik književne revije Sodobnost.

Zlobec je bio od 1985. dopisni član, odnosno vanredni i od 1999. redovni član Slovenačke akademije nauka i umetnosti.

Takođe je bio član Hrvatske akademije nauke i umetnosti i član Evropske akademije nauka i umetnosti sa sedištem u Salcburgu i Mediteranske akademije u Napulju.

Zlobec je napisao više zbirki pripovedaka i dva romana. Poslednja Zlobecova knjiga objavljena je 1992. pod naslovom "Lepo je biti Slovenac, ali nije lako" (Lepo je biti Slovenec, ni pa lahko.)

Zlobec je za prevođenje dobio, pored drugih, nagrade Euđeno Montale, a 2014. godine nagradu Bosanski stećak, dok je nagradu Jaša dobio posmrtno.

Bio je počasni građanin Ljubljane i počasni doktor Univerziteta u Kopru. Do 1992. bio je član Predsedništva Republike Slovenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: