Kultura

Sreda, 03.10.2018.

16:05

Vesna Trivalić se vraća u pozorište u novom komadu Biljane Srbljanović

Komad Biljane Srbljanović "Vrat od stakla" u režiji Jagoša Markovića biće premijerno izveden u petak, 5. oktobra, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a reditelj ističe da je u pitanju vrhunska drama koja se bavi odnosom pojedinca i države, pojedinca i istorije, ali je to pre svega komad o ljudskoj duši.

Izvor: Tanjug

Vesna Trivalić se vraća u pozorište u novom komadu Biljane Srbljanović
FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC / bb

Marković je na današnjoj konferenciji za novinare objasnio da komad Biljane Srbljanović, koji je naručio JDP, na jednom nivou govori o važnim društvenim i istorijskim temama, ali i o bolu, revoluciji, veri, neveri, naglasivši da je pozorište prostor večnih tema koje imaju duboko ukorenjenje u sadašnjosti.

Radnja se odvija u krugu beogradske porodice, u kojoj, kako to često biva, pod jednim krovom žive tri generacije i svako nosi nasleđe svoje mladosti.

"Baka je šezdesetosmaš, ćerke su iz devedesetih, a unuka je predstavnik ove današnje dece koja ne veruju u ono što smo mi verovali i u šta su verovali naši roditelji", pojasnio je Marković, dodavši da je slučajno izabran 5. oktobar za premijeru, iako je taj datum inspirativan.
FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC / bb
Posle 17 godina u pozorište se, u ovom komadu, vraća Vesna Trivalić, koja je, u vrlo emotivnom obraćanju novinarima, rekla da je, nakon što je prihvatila poziv direktorke JDP-a Tamare Vučković Manojlović, počelo da se "dešava sve lepo zbog čega je upisala akademiju".

"Vratio mi se život, radost. Ovo je kao vrtić za odrasle, puno strasti i uživanja. Ovo je ispunjenje sna. Ne znam šta sam uradila, ali imam leđa u najfantastičnijem reditelju i glumcima", istakla je Trivalićeva.

Ona je pomenula da je replike Srbljanovićeve već izgovarala na televiziji, ali je tada "sidro bilo u rečima", dok je u predstavi "najveći deo između".

Jelisaveta Seka Sablić je u svom liku Bogdane prepoznala mnogo ličnog i očekuje da će se isto desiti i publici, jer je "Vrat od stakla" predstava koja nas se tiče.
FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC / bb
Dragan Mićanović je rekao da je u svakoj rečenici prepoznao krik svoje generacije, a Anita Mančić da svaki lik u komadu i "volite i osuđujete i mrzite", te da su sa Markovićem "nadgradili Biljaninu realnost".

Irfan Mensur je priznao da je "trebalo izdržati toliku količinu talenta", aludirajući na izuzetnu glumačku postavu, nazvavši reditelja Markovića cunamijem koji ih je "neprestano zapljuskivao ogromnim talasima".

U predstavi igraju i Milica Gojković, Marko Janketić, Slobodan Tešić, Bojan Lazarov, Miloš Samolov i Ana Čarman.

"Vrat od stakla" je šesti komad Biljane Srbljanović koji se postavlja u JDP-u, a sedma predstava Jagoša Markovića u tom teatru.

Marković je bio zadužen i za scenografiju i izbor muzike, kostimograf je Bojana Nikitović, za scenski govor je bila zadužena Ljiljana Mrkić Popović, a za dizajn svetla Dejan Draganov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: