Kultura

Utorak, 12.02.2019.

10:06

Ovo su najbolji ljubavni romani prema mišljenju čitalaca

Engleski sajt "Buk beb" (Book bab), koji se bavi promovisanjem i prodajom novih i polovnih knjiga, organizovao je među svojim korisnicima anketu o tome koje ljubavne priče smatraju najboljim u anglosaksonskoj književnosti.

Izvor: Tanjug

Ovo su najbolji ljubavni romani prema mišljenju čitalaca
Foto: Thinkstock

Na ovaj način je "Buk beb" odlučio da obeleži Dan zaljubljenih 14. februar.

Pozivu da pošalju svoj spisak najboljih "ljubića" odazvalo se 800 čitalaca koji su uz spiskove napisali i svoje komentare.

Najviše glasova je dobio roman Džejn Ostin "Gordost i predrasude", a među pet odabranih našao se i serijal "Tuđinka" (Outlander) Dajane Gabaldon, jer se širom sveta emituje televizijska serija snimljena na osnovu te knjige.

Jedna od čitateljki koja je glasala za "Gordost i predrasude" napisala je da može stalno iznova da čita tu knjigu, jer joj je prelepo opisano kako Elizabeta otkriva da se zaljubljuje u Darsija.

Druga čitateljka koja je glasala za ovaj roman je priznala da svaki put kada ga ponovo čita nervira se pitajući se da li će njih dvoje konačno da se venčaju, iako već odavno zna da hoće.

Među prvih pet je i roman "Mostovi okruga Medison" Roberta Džejmsa Valera, prema kome je snimljen istoimeni film. Jedan čitalac je svoj glas obrazložio time da je prelepo napisana, da su likovi veoma upečatljivi i da muškarca može zaintrigirati pitanje da li će se dvoje ljubavnika naći na kraju.

Lista nije mogla da zaobiđe ni "Orkanske visove" Emili Bronte, jer to je nezaobilazni roman kada se Engleskinji postavlja pitanje koji je najbolji ljubavni roman.

Jedno od obrazloženja koje je preneo "Buk beb" je da se radi o "najlepšoj srceparajućoj ljubavnoj priči, jer svi sanjamo da ćemo naći srodnu dušu za partnera, makar kraj bio tragičan".

Među odabranim najlepšim ljubavnim pričama je i roman "Bronzani konjanik" Poline Sajmons, koji ima nastavak "Tatjana i Aleksandar" o ljubavi crvenoarmejskog oficira i devojke iz Lenjingrada za vreme nemačke opsade tog ruskog grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Podeli: