Kultura

Četvrtak, 28.04.2022.

19:45

Novi album Ramštajna: Kraj jedne ere?

Ramštajn izdaje novi album pod nazivom "Zeit", bez pompe i uz poslednju pesmu koja nagoveštava oproštaj. Muzički kritičari i obožavaoci se pitaju da li je ovo kraj jedne muzičke ere.

Izvor: DW

Novi album Ramštajna: Kraj jedne ere?
Foto:EPA/ Axel Heimken

Retko koja pesma ovog benda nije postala momentalni hit. Njihovi spotovi i koncerti su poznati po pirotehnici i bizarnim kostimima, ali i kršenjima tabua. Ovo je bend zbog kojeg svaki ljubitelj metala na svetu zna makar po neku reč nemačkog, a mnogi pevaju makar čuvene numere „Du hast", „Sonne" i „Keine Lust" tokom čitavog koncerta uz bend.

Promocija ovog albuma je prošla bez mnogo pompe i kontroverze. Bend se ovog puta odlučio samo da objavljuje singlove. Ipak, nakon pauze od tri godine i dve godine odsustva sa velike bine i odlaganja koncerata, osmi po redu album je stigao. Muzički kritičari smatraju da je album „Cajt" (Vreme) do sada muzički „najpitomiji", jer ga odlikuju pesme blažih tonova.

Za vreme pandemije i mnogobrojnih lokdauna, bend se povukao u svoj studio u francuskoj Provansi, gde su radili na novim pesmama. U međuvremenu je frontmen Ramštajna, čuveni Til Lindeman, privukao pažnju neobičnom saradnjom sa francuskom pevačicom Zaz.

Album bez mnogo pompe

Za ovaj album bend nije uložio previše novca u marketing. Već u martu objavljen je istoimeni singl „Cajt", koji govori o potrebi da se vreme zaustavi. U spotu, koji je po običaju veoma mračan i, u Ramštajnovom stilu, kontroverzan, prikazuje se mala devojčica koja ide u susret smrti obučenoj u crni ogrtač, ali i babice koje pri porođaju guraju bebe nazad u majke. Pa ipak, muzički je ovaj singl dosta mirniji, bez mnogo udarnih tonova koji su karakteristični za ovaj bend, već sa više koncertne muzike pune zanosa. U aprilu je stigao sledeći singl "Cik cak", koji kritikuje industriju lepote i potrebe savremenog društva za stalnim ulepšavanjem i fizičkim promenama. Muzički se ova pesma već više može pripisati Ramštajnu. Ovaj singl je najavljivan uz veću pompu, te se čak i proširila vest da je bend otvorio kozmetičku kliniku u Berlinu.

Očekuje se da će u ponoć 29. aprila CD-ovi već biti razgrabljeni na svim prodajnim mestima u Berlinu. Prvih 500 fanova će uz CD-ove dobiti postere, knjižice sa pesmama, ali i vinil izdanje albuma.

Dan pre zvaničnog objavljivanja albuma, fanovi širom sveta će dobiti ekskluzivnu priliku da u bioskopu pogledaju spotove sa svih jedanaest novih pesama.

Kraj jedne ere?

Naslovi pesama poput „Armee der Tristen" (Vojska uplakanih), „Schwarz" (Crno), „Giftig" (Otrovno) i „Angst" (Strah) ukazuju na klasična kratka i udarna imena pesama Ramštajna na koje su obožavaoci navikli. Međutim, muzički kritičari ali i fanovi su zabrinuti poslednjom pesmom pod nazivom „Adieu" (Zbogom), jer ona eventualno može da nagoveštava opraštanje benda sa muzičkom karijerom. Zbog toga po nemačkim medijima sada bruji da je Ramštajn odlučio da se sa ovim albumom oprosti od svetske publike i „baci mikrofon". Ipak, poznavaoci ovog benda znaju da je Ramštajn spreman na sve, pa čak i na marketinški trik koji bi bend ponovo bacio u žižu javnosti.

Oproštaj, ili ne, Ramštajn ide na dugo očekivanu i više puta pomeranu letnju turneju. Fanovi će napokon, posle dve godine pauze, moći da iskoriste svoje karte i dožive metal spektakl uživo.

Evropska turneja počinje 15. maja u Pragu i završava se 4. avgusta u belgijskom primorskom gradu Ostend. Zatim bend leti 21. avgusta za Kanadu, pa za Ameriku, gde će obići više gradova, a turneju će završiti u Meksiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: