Kultura

Ponedeljak, 31.07.2017.

10:58

Gudački kvartet Beogradske filharmonije na Ljubljana festivalu

Na otvaranju kamernog ciklusa 65. Ljubljana Festivala, Gudački kvartet Beogradske filharmonije je održao koncert 27. jula u prepunoj sali crkve u umetničkom kompleksu „Križanke".

Izvor: B92

Gudački kvartet Beogradske filharmonije na Ljubljana festivalu
Foto: Festival Ljubljana/ Mediaspeed

Zajedno sa španskim flautistom Klaudijem Arimanijem, muzičari su započeli koncert izvođenjem dva Kvinteta za flautu i gudački kvartet Luiđija Bokerinija, zaokruživši prvi deo koncerta Rondom za flautu i kvartet istog kompozitora. Betovenovim kvartetom op. 95 „Serioso", Gudački kvartet Beogradske filharmonije se predstavio u drugom delu koncerta.

Prema rečima kritičara Marijana Zlobeca, Kvartet se pokazao kao „vrhunski u svakom pogledu, prezentujući čistoću i lakoću interpretacije u delima Bokerinija, a zrelost, mekoću, zaokruženost fraziranja i dinamičku gipkost u izvođenju Betovena."

Ljubljana Festival poznat je po okupljanju najvećih zvezdi klasične muzike. Tako i na njegovom 65. izdanju nastupaju umetnici poput Jona Marina, Marte Argerič, Eline Garanče i Valerija Gergijeva, koji zatvara ovogodišnji festival.

Muzičari Beogradske filharmonije Jelena Dragnić, Vladan Lončar, Boris Brezovac i Aleksandar Latković osnivaju Gudački kvartet u okviru ovog orkestra 2011. godine. Nastup na prestižnom Ljubljana festivalu zatvorio je njihovu sezonu 2016/17 tokom koje je Kvartet održao koncerte u salcburškom Herbert Holu, na Mokranjčevim danima u Negotinu, Sarajevskom festivalu, i u Vojvodini u okviru turneje "Filharmonija na Severu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: