Kultura

Ponedeljak, 11.11.2013.

12:51

Otvaranje Bijenala naivne umetnosti

Međunarodni 16. bijenale naivne i marginalne umetnosti biće otvoren sutra u Galeriji Doma vojske u Beogradu i na njemu će biti izložena 92 dela 65 umetnika iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Japana, Italije, Nemačke, Češke, Danske, SAD, Brazila, Engleske, Irana, Rusije, Slovačke i Francuske.

Izvor: Tanjug

Default images

Bijenale će svečano otvoriti pomoćnik ministra kulture i informisanja Miladin Lukić, a dolazak na otvaranje je potvrdilo 11 ambasadora i prestavnika ambasada u Beogradu čiji umetnici izlažu na bijenalu, izjavila je danas Tanjugu direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini Nina Krstić.

Na konkurs za 16 bijenale, Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini - Ustanovi kulture od nacionalnog značaja, stiglo je 347 dela od 91 umetnika iz 16 zamalja, a selekciju dela za izložbu obavio je internacionalni sedmoročlani žiri istoričara umetnosti sa Nadeždom Musjankovom iz Državne Tretjakovske galerije Moskva (Ruska Federacija) na čelu, podestila je Krstićeva.

Žiri je izbor radova obavio od 5.do 8.septembra. Na otvranju bijenala biće uručene tradicionalne nagrade - (Nagrada za posebno uspešna ostvarenja, Nagrada za ukupan umetnički rad, Velika nagrada za izložena dela, Posebno priznanje, Priznanje za izložena dela, Otkupna nagrada).

Dobitnici nagrada biće obelodanjeni na otvaranju bijenala, a za ljubitelje ove umetnosti iz Jagodine obezbeđen je autobuski prevoz sutra iz ovog grada.

Bijenale naivne umetnosti Muzej u Jagodini organizuje od 1981. godine i u početku je to bila jugoslovenska manifestacija koja je prerasla u međunarodnu.

Bijenale naivne i marginalne umetnosti prestavlja vrstu preseka dostupnog dela aktuelnih pojava i tenencija u ovoj oblasti, u datom trenutku, izjavila je kustos Muzeja Ivana Jovanović.

Pruža afirmaciju i podsticaj najvrednijih ostvarenja neakademskih vidova umetnosti, kontinuirani uvid u stvaralaštvo već potvrđenih autora izgrađenog samosvojnog likovnog izraza, otkrivanje novih imena, praćenje i afirmisanje mladih umenika, mogućnost prikupljanja podataka o autorima za dokumentaciju i dalji naučno istraživački rad, kao i način za pribavljanje dela potrebnih za zbirku, istakla je Jovanovićeva.

Ona je dodala da Muzej ovoj međunarodnoj manifestaciji pridaje veliki značaj, jer se preko nje (bijenala) "obezbeđuje sveobuhvatna zaštita pravih, autentičnih vrednosti naivne i marginalne umetnosti kao specifičnog segmenta savremene likovne umetnosti".

Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini je u Srbiji jedina specijalizirana ustanova kulture za istraživanje, sakupljanje, čuvanje, izlaganje i publikovanje dela naivne i marginalne umetnosti.

Od osnivanja, 1960. godine do sada, Muzej je priredio više od 600 izložbi (samostalnih, retrospektivnih, grupnih, tematskih, studijskih) naivnih i marginalnih umetnika u zemlji i inostranstvu. U svojoj zbirci ima oko 4.000 dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zatreslo se jako: Zemljotres jačine 7,4 stepena

Zemljotres jačine 7,4 stepena po Rihterovoj skali pogodio je u četvrtak uveče sever Čilea, u blizini granice sa Argentinom, a za sada nema izveštaja o povređenima ili većoj šteti, objavio je Američki geološki zavod.

7:18

19.7.2024.

1 d

Podeli: