Kultura

Ponedeljak, 13.03.2023.

18:30

Crtani film koji je Jugoslaviji doneo jedinog Oskara u istoriji VIDEO

Bez obzira na to kojoj generaciji pripadate, nije na odmet podsetiti se da je davne 1962. godine jugoslovenski crtani film osvojio Oskara.

Izvor: index.hr

Crtani film koji je Jugoslaviji doneo jedinog Oskara u istoriji VIDEO
Foto: Featureflash Photo Agency/Shutterstock

Reč je o crtanom filmu Surogat, Dušana Vukotića, koji je kao što smo naveli, 1962. godine osvojio Oskara i ušao u istoriju kao jedini jugoslovenski osvajač ove prestižne nagrade.

Index.hr je u saradnji sa Yugopapirom doneo tekst iz te godine koji je govorio o velikom uspehu Dušana Vukotića.

"April 1962: Dušan Vukotić, vodeći majstor Zagrebačke škole crtanog filma, jedan je od ovogodišnjih dobitnika "Oskara" koji dodeljuje žiri američke Akademije za film u sastavu od 2.000 ljudi.

Naravno, crtani film je i u ovoj prilici ostao u senci filmova i imena glumaca i reditelja oko kojih se vodi umetnička utakmica. Ali s obzirom na to da se "Oskar" u ovoj kategoriji dodeljuje od 1932. godine, a pozlaćena statua tek sada prvi put putuje izvan Sjverne Amerike, uspeh Dušana Vukotića dobija poseban značaj.

Pre trideset godina Volt Dizni je posle svog prvog "Oscara" otpočeo proizvodnju pokretnih crteža koji su u bioskopima decu i odrasle dovodili do ushićenja. Do drugog svetskog rata pa i kasnije Dizni je bio nadmoćni dobitnik "Oskara" jer je na području crtanog filma i inače suvereno vladao.

U poslednjih 15 godina "Oskara" su osvajali različiti američki studiji crtanog filma. Volta Diznija smenio je Bosustov ("When Magoo Flew", 1954.) kome je "Columbia" osigurala radnu snagu i uslove.

I sada, odjednom, pozlaćena figurica koja ne vredi više od 100 dolara, ali u svetu filmske umetnosti znači veoma mnogo, dodeljena je jednom 34-godišnjem Evropljaninu iz Jugoslavije.

Sreo sam Dušana Vukotića prvi put krajem prošle godine u Zagrebu. Upravo je bila stigla vest da je njegov "Surogat", posle "Krave na mjesecu" i "Koncerta za mašinsku pušku", doneo svom autoru treću uzastopnu nagradu na velikom međunarodnom festivalu u San Francisku.

Razgovarajući propustili smo ručak jer je Vukotić sa upornošću profesora nastojao uvesti me u tajne crtanog filma. Govorio je i govorio, crtao i objašnjavao. U sumrak obradovao se predlogu da pravi intervju napravimo kasnije za vreme projekcije njegovih filmova. Obećao je da će on sam sve organizovati već iste večeri.

Posle sam saznao da je sa Šalate morao doneti kutije sa filmovima. Doneo ih je pod miškom. U sobici za montažu u ateljeima Zagreb filma već se nalazio Fedor Hanžeković. Dok smo se smenjivali, poznati zagrebački reditelj i pozorišni teoretičar čestitao je Vukotiću nagradu iz San Franciska sledećim riječima:

"Postao si već "dosadan" sa svim tim prvim mjestima".

Vukotić se osmehnuo. Minut pre toga izvinio se što su zidovi njegove radne sobe krcati plaketama sa raznih festivala:

"To je zahtev producenta s obzirom na to da nailaze mnogi ljudi, naročito iz inostranstva, pa ova pismena priznanja znače prvu i najbolju reklamu za našu "robu".

Dok su na montažnom stolu išle scene iz "Cowboy Jimmyja", "Osvetnika", "Piccola" i drugih filmova, Vukotić se ponašao kao da ih gleda prvi put.

Bio je to redak doživljaj za novinara i na rastanku obećao sam da ću o našem susretu pisati sa posebnim zadovoljstvom. Vukotić je na to rekao:

"Ja trebam vama zahvaliti što ste pokazali interesovanje."

Njegova skromnost i izvanredan utisak koji ostavlja na ljude povećali su među našim ljubiteljima filma radost s kojom je dočekan "Oskar". Uostalom i na nedavnom Beogradskom festivalu "Surogat" je ocenjen kao kompletno umetničko delo."

Napisao: Džavid Husić (Ilustrovana, 1962.) U pitanju je priča o trouglastom čovečuljku koji živi u svetu u kom je sve na naduvavanje. Prikazuje se vreme koje junak provodi na plaži, gde jednostavno naduvava predmete svojih želja (dušek, čamac, automobil, pa i devojku), ali na kraju jednako lako sve nestaje.

Kroz vedar, ali i satiričan ton, film poziva gledaoca da preispita potrošačke navike savremenog društva koje često zanemaruje razliku između stvarnosti i virtuelnog surogata za stvarnost.

Animacija "Surogata" bila je svetlosnim godinama daleko od tada suverene Diznijeve animacije, što samo još više doprinosi uspehu koji je ostvario.

Autor ovog crtanog filma Dušan Vukotić (1927–1998) je najnagrađivaniji autor u bivšoj Jugoslaviji. Bio je pripadnik "Zagrebačke škole crtanog filma", a radio je kao reditelj, scenarista, animator, strip crtač, karikaturista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: