Kultura

Petak, 27.12.2013.

16:34

Norveška filmska čarolija stiže u bioskope

Jedan od najistaknutijih norveških reditelja Nils Gaup snimio je pravu božićnu fantaziju “Putovanje na božićnu zvezdu'' koja u domaće bioskope stiže 2. januara.

Izvor: B92

Default images

“Putovanje na božićnu zvezdu”, priča o četrnaestogodišnjoj devojčici Sonji koja kreće na putovanje sa vrlo ozbiljnim zadatkom - da pronađe božićnu zvezdu, u jeku praznika prikazivaće se i u srpskim bioskopskim dvoranama.

Ovaj film sa očaravajućim likovima i elementima fantazije smešten je u predivno planinsko okruženje. U pokušaju da pobegne od bande razbojnika, mala Sonja nalazi utočište u kraljevstvu u kome je nestala praznična atmosfera.
Nekada davno, kraljeva jedina ćerka izgubila se u šumi kada je krenula u potragu za božićnom zvezdom. Kraljica je umrla od tuge, a kralj je prokleo božićnu zvezdu, što je uzrokovalo hladnu tamu koja je prekrila kraljevstvo. Prema legendi, ako kralj učini da božićna zvezda ponovo zasija pre nego što prođe deseta božićna noć, princeza će se vratiti.

Tako je prošlo devet godina i devet božićnih noći, i ova godina je poslednja kraljeva nada da pronađe sjaj božićne zvezde. Međutim, hrabra Sonja odlučuje da krene na putovanje vrati Božić u kraljevstvo.
Režiser Nils Gaup, čije je ostvarenje “Tragač” nominovano za Oskara u kategoriji za najbolji strani film, jedan je od najpoznatijih skandinavskih reditelja.

Gaup je već nekoliko puta dobijao značajne ponude iz Holivuda. Prema njegovim rečima, stvaranje ovog filma za njega je bio veliki izazov: “Bilo je to fantastično iskustvo i veliki poduhvat je predstavljalo kreiranje Severnog pola i mesta u kome živi Deda Mraz, kao i samo putovanje od kraljevstva do nestale božićne zvezde.”

“Putovanje na božićnu zvezdu” snimljeno je prema istoimenom pozorišnom tekstu koji je prvi put izveden 1924. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: