Kultura

Subota, 28.12.2013.

09:03

Samostalne umetnike svi zaboravili

Više od 1.800 samostalnih umetnika između zakona i odsustva brige za njihov status. U Poreskoj upravi insistiraju da Vlada Srbije donese posebnu uredbu o otpisu kamata.

Izvor: Izvor: novosti.rs, D. Bt. - D. B. M.

Default images

Godinama samostalni umetnici, kojih je oko 1.800, muku muče da ostvare prava koja su im zakonom zagarantovana. Naime, prema Zakonu o kulturi, doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje treba da im plaćaju gradske vlasti, najviše Beograd, jer u njemu živi više od 90 odsto stvaralaca sa ovim statusom.

Prvi put ove godine, međutim, mnogi od njih iz Poreske uprave dobili su opomenu zbog dugovanja za pomenute doprinose, za koji nisu krivi. U opomenama je navedeno da će ukoliko ne izvrše uplatu u roku od pet dana dug biti naplaćen sa njihovih računa, prodajom pokretne ili nepokretne imovine ili zaplenom gotovog novca. Pošto se u kulturnoj javnosti zbog toga digla velika prašina, Grad Beograd je prošle nedelje uplatio doprinose za samostalne umetnike za celu godinu, ali time problem nije rešen.

Podsećajući da je Nacionalni savet za kulturu na vreme upozoravao dva ministarstva, kulture i finansija, pozivajući ih da u dogovoru reše ovo pitanje, Duško Paunković, predsednik Saveta, za "Novosti" objašnjava:

- Odluka Grada Beograda je za pohvalu, ali, nažalost, njihova uplata ne otklanja problem. Godinama su uplate za doprinose kasnile, a Poreska uprava zbog toga obračunavala kamate. Naredne uplate su, prema propisima koji su tada važili, pre svega išle na izmirivanje kamate, a glavni dug je rastao. Tako je sve veći glavni dug proizvodio i sve veće kamate. I tako su se samostalni umetnici našli u situaciji u kojoj danas jesu.

Da paradoks bude veći, gradske vlasti su dužne da plate samo doprinose, a ne i kamate, koje su pale na leđa umetnika.

U Nacionalnom savetu za kulturu ističu da do ovakvog zamešateljstva sigurno ne bi došlo da je Ministarstvo kulture primenilo pravilnik za istaknute umetnike, urađen još prošle godine, raspisujući javni poziv za prijavljivanje umetnika za status istaknutog umetnika. Da je to urađeno, Grad Beograd bi bio oslobođen dela svojih obaveza, jer po zakonskim propisima istaknutim umetnicima doprinosi se isplaćuju iz republičkog budžeta. Na taj način prestonica bi imala veće izglede da na vreme izmiruje svoje obaveze.

- Ministarstvo finansija je u više navrata omogućavalo otpis kamate i glavnog duga samostalnim umetnicima, međutim, nijedan od tih otpisa nije iz raznih administrativnih razloga mogao biti primenjen. Zbog toga Nacionalni savet smatra da je neophodno izvršiti bezuslovan otpis dugovanja ovim umetnicima - ističe Paunković.

Predsednik Koordinacionog odbora umetničkih udruženja Dijana Sretenović, međutim, kaže da u Poreskoj upravi insistiraju da Vlada Srbije donese uredbu o otpisu kamata, jer se jedino na taj način ne krši zakon.

- Većina samostalnih umetnika živi na ivici bede - kaže naša sagovornica. - Više rade za džabe, nego što naplaćuju svoj stvaralački rad, a sad su se našli u problemu da ni zdravstvenu knjižicu ne mogu da overe. Nekoliko puta smo se obraćali zvanično Ministarstvu kulture i gradskim vlastima, ali nikada nismo dobili odgovor.

Član uprave ULUS-a Dragoslav Krnajski dodaje da su umetnička udruženja pokrenula inicijativu za izmenu Zakona o doprinosima.

- Najveći problem je član 64a, koji je u koliziji sa aktuelnim Zakonom o kulturi - objašnjava Krnajski. - U ovom zakonu jasno je navedeno da su gradske vlasti obavezne da plaćaju doprinose za samostalne umetnike, dok je u pomenutom članu Zakona o doprinosima navedeno da lokalne samouprave MOGU da izvršavaju te obaveze, što su mnoge od njih smatrale neobaveznim.

ODGOVORNA DRŽAVA

Predsednica Odbora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović podseća da je ovo telo pre dva dana reagovalo na činjenicu da je Poreska uprava počela sa postupkom prinudne naplate od samostalnih umetnika.

- Doneli smo jednoglasnu odluku, dakle svi poslanici su glasali za nju, da se zatraži od Vlade Republike Srbije da hitno donese zaključak o obustavi postupaka prinudne naplate - kaže, za "Novosti", Vesna Marjanović. - Smatramo da ne mogu samostalni umetnici biti odgovorni za problem koji je nastao zbog neusaglašenosti Zakona o kulturi i Zakona o socijalnom osiguranju i zbog činjenice da dinamika isplate budžetskih sredstava nije usklađena sa rokovima isplate poreskih dugovanja. Dakle, država je ta koja je odgovorna za tu pojavu i smatramo krajnje nepravednim da krivci budu samostalni umetnici. Odbor za kulturu je takođe doneo odluku da se kompletnom problematikom položaja samostalnih umetnika pozabavi na posebnoj javnoj raspravi, koju ćemo organizovati početkom februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: