Kultura

Subota, 13.07.2013.

21:29

Dačić: Moramo da nađemo sredstva za kulturu

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je na Vlasini da moramo da nađemo sredstva za kulturu, da ona spada u nacionalne prioritete i da ulaganje u kulturu ne treba da zavisi od stranačke pripadnosti.

Izvor: Tanjug

Default images

Povodom malog izdvajanja za kulturu iz budžeta, Dačić je rekao da je u ovom trenutku teško govoriti o tome kada je trebalo sklopiti ekonomski okvir, koji je morao da dovede da se pre svega ne smanjuju i ne zamrzavaju plate i penzije.

"To znači da se otvaranjem pregovora sa EU tačno zna koliki procenat će biti cilj ulaganja u nauku, istraživanje i koliko je važno da se uloži u kulturu, da u situaciji kada država nema para pronađu koji modaliteti još postoje da pomognemo našoj kinomatografiji", rekao je Dačić novinarima posle postavljanja kamena temeljca za izgradnju Zona grada na Vlasini

On je istakao da je važno da se u narednom periodu završe neki od započetih projekata, pomenuvši rekonstrukciju muzeja.

Dačić je skrenuo pažnju na podele u kulturnoj sferi zbog političkih opredeljenja.

"Ja molim da se to pitanje ostavi po strani i da realno sagledamo situaciju i vidimo koliko je moguće učiniti za kulturu. Svako od nas može da pomogne, ako nikako drugačije u uslovima kada država nema para, barem obezbeđivanjem donatora za realizaciju projekata", rekao je Dačić.

Na pitanje o izdvajanju nula dinara za kinematografiju ove godine, Dačić je rekao da je razgovarao sa ministrom kulture i informisanja Bratislavom Petkovićem i kulturnim radnicima o tome da treba da se sedne i napravi strategija.

"Kada je reč o kulturi, umetnosti i nauci, mislim da je Čerčil bio u pravu kada je tokom Drugog svetskog rata rekao - ako ukinemo pare za kulturu, šta onda branimo", poručio je Dačić.

On je dodao da je kultura nešto što je duh jednog naroda i da za nju moramo da nađemo sredstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: