Petak, 27.10.2023.

17:27

Vučić: Kurti je juče izveo trik; Znao je da Srbija to ne može da potpiše

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti nakon razgovora u Briselu sa evropskim zvaničnicima o Kosovu i Metohiji.

Izvor: B92

Vučić: Kurti je juče izveo trik; Znao je da Srbija to ne može da potpiše
FOTO TANJUG/ RADE PRELIÆ/ nr

Osvrnuo se na sastanke u Briselu i rekao da je premijer prištinskih institucija Aljbin Kurti izveo trik, za koji smatra da viće neće prolaziti.

"To je neka vrsta kvadarture kruga, jedan začarani krug iz kog neće biti lako da izađemo", rekao je Vučić na početku.

"Kurti je juče izveo dobar, ali kratkoročni trik. Pokušavao je to ranije, ali juče je to bio poslednji put da je izveo jer ne verujem da to više može da prođe", rekao je i nastavio:

"Prvi put je imao sastanke sa predstavnicima evropskih sila i izneo im je ideju da potpišemo sva tri dokumenta."

"Njemu je bilo jasno da Srbija to ne može da potpiše. Ali, on zna da lideri Evropskih zemalja ne znaju svaki detalj. I tako je pokušao da proda trik. On zna da ja neću da idem ispod granica Ustava RS. On je to ponudio. Jasno mu je da on neće da ispunjava sve, jasno je, ali to je bio jedan trik da bi kupio vreme i dobio još nekoliko dana", ispričao je Vučić.

"On misli da je to prilika, idealna prilika da iskoristi i kupi vreme, da nastavi sa maltretiranjem i progonjenjem Srba. Što se ne tiče direktnog ili indirektnog priznavanja nezavisnosti Kosova, i onog što se tiče teritorijalnog integriteta Kosova. Ali on neće da uradi ništa. Ja mislim da je to prilika da ljudi u Evropi i svetu vide da neće moći više da se prave da ne vide", rekao je Vučić.

O merama protiv Srbije

"Bili su pokušaji nekih iz našeg okruženja da govore o merama protiv Srbije i da akt u Banjskoj okarakterišu kao teroristički, ali to nije moglo da prođe na Evropskom savetu. Ja sam zahvalan svima koji su štitili međunarodno pravo i štitili regionalnu stabilnost i tako pomogli poziciji. Mislim da će pozicija Srbije u narednom periodu posle užasnih meseci iza nas nastaviti da snaži", rekao je Vučić.

"Kurti je mene optužio da neću da potpišem. Makar nekima je bilo jasno o čemu se tu radi i kakav je to Kurtijev trik", dodao je.

"Hoću da kažem građanima Srbije, uprkos tome što je bio težak dan, ipak mogu mirno da spavaju. Jer ćemo nastaviti da radimo u njihovom najbolje inetersu i u interesu nađeg naroda na KiM", kazao je Vučić.

"Nama je Evropska unija ključni partner, najznačajniji i zato verujem da ćemo nastaviti saradnju. Uprkos tome što su se neki ponadali, ne samo iz našeg okruženja, već i unutar zemlje, što je sramota, koji su radili na tome da Srbija bude kažnjena. Borim se za to da građani Srbije budu slobodni, da vide budućnost, a ne sankcije i kažnjavanje", kazao je.

Vučić je govorio i o predstojećim izborima, o očekivanjima, o opoziciji i izbornim uslovima.

O velikoj poseti u Srbiji

"U narednih nekoliko dana očekujem veliku posetu iz EU. Kad kažem na najvišem nivou, jasno vam je ko dolazi u Srbiju. Nama je Evropska unija ključni partner, najznačajniji i zato verujem da ćemo nastaviti saradnju. Uprkos tome što su se neki ponadali, ne samo iz našeg okruženja, već i unutar zemlje, što je sramota, koji su radili na tome da Srbija bude kažnjena", rekao je.

Predsednik Srbije je govorio i o ekonomskim temama. Naime, obratio se penzionerima sa dobrim vestima.

O incidentima s migrantima

"Rekao sam ministru Gašiću: ili ćete da uradite stvari koje morate, ili ćete da se sklonite po strani i da mi uradimo. Recite jeste li sposobni ili ne, ako niste, ja ću doneti odluku i više im nikad neće pasti na pamet da koriste teritoriju Srbije za takve stvari", kazao je Vučić.

Poruka građanima: Ne brinite, imate sigurnu budućnost

"Važno je da se ne zaustavi put napretka, važno je da se Srbija na tom putu ne zaustavi", poručio je i obratio de građanima Srbije: "Rekao bih ljudima da ne brinu, da imaju sigurnu budućnost. Da se mi marljivo ponašamo na vlasti jer mi brinemo o tome šta ćemo moći da kažemo za 30,40 godina da smo uradili za svoju zemlju."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: