Utorak, 17.10.2023.

11:09

Američki general: Treba blokirati Gazu i izgladnjivati Palestince VIDEO

Voditelj na CNN-u Viktor Blekvel razgovarao je sa penzionisanim brigadnim generalom Stivom Andersonom o merama koje je Izrael preduzeo protiv Palestinaca.

Izvor: CNN/M.S.

Američki general: Treba blokirati Gazu i izgladnjivati Palestince VIDEO
AP Photo/Fatima Shbair

Blekvel je pitao američkog generala koji podržava sve veći "pritisak" Izraela, ali kaže i da treba biti "uzdržan", kako te dve stvari mogu istovremeno da se odvijaju.

"Pod uzdržanošću mislim na to da IDF ne mora da sprovede kopnene operacije u samom gradu Gaze. Govorimo o takvom terenu gde treba zatvoriti svako skretanje i, znate, zatvorite zgusnute zgrade, možda 50.000 zgrada, preko milion civila, koje će Hamas koristiti kao živi štit. Ne verujem da izraelske snage treba da zaglave u gradu, ovakvoj urbanoj sredini. Mislim da ono što treba da urade jeste da ga opkole. Moraju da izvrše pritisak, da blokiraju grad. Narod će patiti, ali će se oglašavati na mreži, pa će onda reći – hej, vidi, vadite nas odavde, jer je to najbolji način da se izvuče informacija od ljudi koja može Izraelcima da pruži ono što im treba da izvrše precizne napade, pronađu taoce i ubiju vođstvo Hamasa", rekao je američki general.

Blekvel je zatim pitao generala Andersona da li to znači da treba izgladnjivati palestinski narod dok ne budu toliko gladni i toliko očajni za vodom i lekovima, da bi bili spremni da se odreknu Hamasa.

"Zvuči bezosećajno, ali ovo je rat. Zamislite šta je Hamas uradio narodu Izraela, započeo ničim izazvan napad. Dakle, da, oni moraju, ne kažem da gladuju, ne želimo da vidimo da neko neopravdano pati. Ali oni definitivno moraju da izvrše pritisak korišćenjem ove blokade da spreče ljude da dođu do resursa koje su koristili, a zatim ih motivišu da napuste to područje, da odu na jug, možda Ujedinjene nacije mogu da osnuju neke izbegličke kampove ovde dole", rekao je general i ostavio voditelje CNN-a zaprepašćene njegovim odgovorom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: