Sreda, 20.09.2023.

21:33

Dodik: Prirodno je da Srbija i RS budu jedna država, ali ne daju

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je sasvim prirodno da Srpska i Srbija budu jedna država, ali da im to nije dozvoljeno.

Izvor: Tanjug

Dodik: Prirodno je da Srbija i RS budu jedna država, ali ne daju
Foto: Depositphotos/Ale_Mi

"U novijoj političkoj istoriji je bilo sasvim prirodno da Srbi organizuju svoju državu na prostoru današnje Srbije i današnje Republike Srpske i još nekih prostora i da to bude deo istorijskog duga koji velike sile treba da daju Srbima. Međutim, mi smo još u procesu u kome nama to nije dozvoljeno", rekao je Dodik na manifestaciji "Dani Srpske" u Beogradu.

Dodao je da se ta manifestacija održava 11. put u cilju dokazivanja "nečega što je dokazano".

"Da smo jedan narod, jedan identitet, jedna vera, jedna nacija i da nas je samo splet okolnosti koji nam je nametnut kroz istoriju i skorašnjim političkim razvojem naterao da budemo teritorijalno nešto posebno, a mi smo jedno. Jedno što nas okuplja, jedno za šta se živi i jedno što nikada nećemo dati", poručio je Dodik.

On je naveo da su građani Srbije i Republike Srpske deo jednog jedinstvenog srpskog naroda kom kroz istoriju velike sile nisu dozvolile da se integriše, već su ga, kako je rekao, mučile kroz različite oblike.

"Mi nikoga ne progonimo, ništa tuđe nećemo. Svi koji ovde žive sa nama su dobrodošli i nikakav problem nemaju. Mi smo narod koji je drugima dao slobodu kroz istoriju i nikada nije oklevao da tu slobodu da u enormnim količinima", rekao je Dodik.

Dodao je da to nije bilo dovoljno i da su se na kraju prošlog veka oni koje su Srbi oslobađali "navalili da nam se osvete za tu datu slobodu sa početka veka".

"Zato je danas važno da se okrenemo sebi, da budemo Srbi, da budemo Srbija, da budemo Republika Srpska, da živimo jedno, da smo jedno, bez obzira na granice i formalnosti. Mi smo jedno i to nam niko ne može oduzeti", poručio je Dodik.

On je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na izgradnji infrastrukture u Republici Srpskoj, dodavši da je to normalno.

"Bio sam svedok kada je predsednik Vučić nudio i Federaciji da se tamo naprave neke škole, ali oni neće. Onda se setio jedne dobre stvari: Hajde vi napravite u Sandžaku bilo koju školu, mi ćemo prihvatiti. Neće ni to. Oni hoće samo slabu Srbiju. Slabe Srbije nema ako smo objedinjeni i ako imate vođstvo kakvo imate danas i koje personifikuje Aleksandar Vučić", zaključio je Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

1 d

Svet

Okrenuli leđa Rusima: Amerika odmah poslala vojsku

Jermenija i SAD započele su danas zajedničke vojne vežbe u Jermeniji, saopštilo je jermensko Ministarstvo odbrane, prenosi AFP, dodajući da je to još jedan pokazatelj zbližavanja Zapada i Jerevana, koji je zahladnio odnose sa Rusijom.

19:20

15.7.2024.

1 d

Podeli: