Utorak, 20.06.2023.

06:46

Amerika kaznila Prištinu, opet

Novinar Vehbi Kajtazi rekao je za Gazetu blic da su Sjedinjene Američke Države uvele nove sankcije tzv. Kosovu.

Izvor: Kosovo online

Amerika kaznila Prištinu, opet
Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Prema njegovim rečima, USAID je već prekinuo saradnju sa vladom u Prištini. Takođe, dodaje i da su sankcije usledile pošto premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti "ne sluša" savete SAD i EU za deeskalaciju situacije na severu KiM.

"Ovaj pojedinac (Albin Kurti) nije pojedinac, već je premijer Kosova. Ako se sankcioniše vlada, sankcioniše se država, sankcioniše se narod. Ne može se Kurti odvojiti kao pojedinac, jer je on premijer, a posledice su već počele da se osećaju na Kosovu", naglasio je Kajtazi.

Prema njegovim rečima, USAID je prekinuo saradnju sa Vladom tzv. Kosova.

"USAID je obustavio saradnju sa Vladom Kosova, ali ne i sa opštinama. Oni prave podelu, ali ova podela ne može da se preseče nožem, jer je Kurti premijer i ako on ne pristane da se u vezi problema severa koordiniše sa SAD, sa zapadnim partnerima, onda se bojim da će sever biti stavljen pod punu međunarodnu kontrolu, bez mogućnosti da mi kao država imamo pristup tom delu teritorije... Setite se samo 12. juna kada je predsednica organizovala prijem i kako su ih ignorisali svi ambasadori Kvinte... ", rekao je Kajtazi.

Dodao je da nije dobra situacija u kojoj se tzv. Kosovo nalazi, jer dolazi u sukob sa međunarodnom zajednicom sa izuzetno ozbiljnim posledicama

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: