Utorak, 13.06.2023.

08:41

Nek se spremi Srbija; Sudariće se, tačno iznad nas

Zašto nema leta? Gotovo da ne prođe dan, a da nas ne iznenadi pljusak i grmljavina i zato se postavlja pitanje – do kada će trajati period nestabilnog vremena.

Izvor: B92, Blic

Nek se spremi Srbija; Sudariće se, tačno iznad nas
Foto: Shutterstock/Christian Mueller

Kako meteorolog najavljuje, promene uskoro neće biti.

"Nažalost, nisu lepe slike koje smo imali prilike da vidimo u našoj zemlji. Juče je gotovo svuda bilo obilnih padavina. Na snazi ostaje narandžasti meteo-alarm sa do 40 litara kiše po kvadratnom metru u južnim i zapadnim krajevima Srbije", rekao je meteorolog Slobodan Sovilj i nastavio:

"U utorak i sredu očekuje nas delimična stabilizacija vremena, s 2–3 stepena višom temperaturom i kratkotrajnim predahom od padavina. Približava nam se snažan oblačni sistem sa Jadrana, u četvrtak dolazi do Srbije i uslovljavaće obilne kiše s pljuskovima i grmljavinom."

Najavio je i kratkotrajno prolepšavanje vremena, ali i dolazak novog snažnog ciklona iz Sredozemlja.

"Ta epizoda potrajaće do ponedeljka, nakon čega bi u poslednjoj dekadi usledila delimična stabilizacija s proređenim pljuskovima i konačno da dostignemo tridesetak stepeni", kaže meteorolog. Sovilj nema lepih vesti ni kad je u pitanju vremenska prognoza za sledeći mesec.

"Prema sezonskim prognozama, dugoročnu stabilizaciju očekujemo u avgustu i septembru, međutim, čak i u julu treba računati na učestaliju pojavu pljuskova i grmljavina. Imaćemo tad više temperature, ponekad i od 35 stepeni. Prethodne dve godine bila je velika suša, naročito prošle godine. U temperaturnom smislu ove vrednosti su bile tipične za šezdesete i sedamdesete godine prošlog veka. Mi smo pod uticajem klimatskih promena navikli na 30 stepeni već od maja. Neće se ovakav početak leta ponavljati u budućnosti tako često", prognozira Sovilj.

Konačno, objasnio je zbog čega smo ovoliko dugo pod uticajem čestih i obilnih padavina.

"Nama je planeta toplija za 1,15 stepeni u odnosu na predinsustrijski period. Različita područja imaju i značajniji porast temperature. Uz porast od samo jednog stepena, vodena para se nagomilava i pokreće oblake i mehanizme koji proizvode padavine. U toplijoj atmosferi možemo imati mnogo češće padavine. Menja se obrazac padavina, kišne epizode bivaju ekstremnije, ove slike smo gledali i ranije, ali poslednje decenije su učestaliji i, nažalost, takav trend će se nastaviti. Moraćemo se tome prilagođavati, čistiti kanale, to nije lak posao. Isto je i s kišnom kanalizacijom u urbanim sredinama", zaključio je meteorolog. Kako smo već navikli, i jutros je Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao upozorenje na pljuskove praćene grmljavinom u pojedinim delovima zemlje.

"U naredna 2 časa kiša se mestimično očekuje u Banatu, Pomoravlju, na istoku i jugoistoku Srbije", najavio je RHMZ.

Izdato je i hidrološko upozorenje.

"Narednih dana na slivovima Kolubare, Jadra, gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Ibra, Nišave, Toplice, Rasine, Majura, Belice i Crnice, kao i na slivovima Mlave, Peka i Timoka moguća su izlivanja manjih bujičnih vodotoka", navodi RHMZ.

Sudar dva ciklona

I meteorolog Ivan Ristić rekao je za "Blic" da nas u narednim danima očekuje sudar dva ciklona, što će rezultirati velikom zaparom.

"Proleće smo preskočili, ali ćemo leto sačekati sa temperaturom od 30 stepeni i više", najavio je meteorolog Ivan Ristić.

On upozorava i na obilne poplave koje mogu pogoditi centralnu Srbiju u narednim danima, ističući da će se na našem prostoru tokom ove i sledeće nedelje sudariti dva potpuno suprotna ciklona: jedan koji donosi obilne padavine i drugi koji donosi velike vrućine, pa se može očekivati velika zapara.

"Imamo još jednu obilnu kišu koja stiže u četvrtak. Ovo sada što pada na jugoistoku će polako prestati, Beograd će imati jedno dva dana pauze, jugoistočna Srbija jedan dan i od četvrtka stiže ciklon, ozbiljna je situacija", navodi Ristić.

Prema njegovim rečima, centralni i južni delovi Srbije biće pogođeni obilnim padavinama i posebno ugroženi od poplava. "Tu će baš dosta kiše pasti. Treba očekivati do kraja nedelje da će biti još vesti o poplavama i bujičnim potocima", kaže Ristić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: