Četvrtak, 08.06.2023.

17:38

Sila "udarila" na silu: Otvorena pretnja Americi?

Kina je zaključila tajni sporazum sa Kubom o postavljanju prislušnog objekta na oko 160 kilometara od Floride, piše danas Volstrit džornal (VSJ).

Izvor: index.hr

Sila
EPA-EFE/BONNIE CASH / POOL

To bi, kako navodi list, omogućilo Pekingu da prikuplja elektronske komunikacije iz jugoistočnih američkih država u kojima se nalaze brojne američke vojne baze, a omogućilo bi i praćenje pomorskog saobraćaja.

Centralna komanda SAD ima sedište u Tampi na Floridi. Najveća američka vojna baza Fort Liberti nalazi se u Severnoj Karolini.

Dve zemlje su postigle načelni dogovor i Kina bi Kubi platila nekoliko milijardi dolara za lokaciju špijunskog objekta“, prenosi VSJ.

"Alarm u Bajdenskoj administraciji"

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da ne može da komentariše članak VSJ, ali da su svesni napora Kine da investira u infrastrukturu širom sveta u vojne svrhe, "uključujući i ovu hemisferu”.

Ambasade Kine i Kube u Vašingtonu za sada se ne oglašavaju. Prema VSJ, najnoviji razvoj događaja izazvao je uzbunu u Bajdenskoj administraciji.

"Pretnja Americi sa Kube nije samo stvarna, već je i gora od toga", napisao je senator Marko Rubio na Tviteru.

Ova novčana injekcija Kubi bi došla kao naručena s obzirom na posrnulu ekonomiju, nestašicu goriva, pad poljoprivredne proizvodnje i nastavak krize u proizvodnom sektoru, faktore koji stvaraju veliko nezadovoljstvo među stanovnicima ove ostrvske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

1 d

Svet

Okrenuli leđa Rusima: Amerika odmah poslala vojsku

Jermenija i SAD započele su danas zajedničke vojne vežbe u Jermeniji, saopštilo je jermensko Ministarstvo odbrane, prenosi AFP, dodajući da je to još jedan pokazatelj zbližavanja Zapada i Jerevana, koji je zahladnio odnose sa Rusijom.

19:20

15.7.2024.

1 d

Podeli: