Četvrtak, 08.06.2023.

15:18

Treba li Republika Srpska da bude samostalna? "Neotuđivo pravo srpskog naroda"

U Beogradu je održana tribina "Dekolonizacija BiH i samoopredeljenje Srpske", na kojoj je ocenjeno da se ideja samoopredeljenja za neke narode promoviše.

Izvor: Tanjug

Treba li Republika Srpska da bude samostalna?
Foto: Profimedia

Diplomata Vladislav Jovanović rekao je da se ideja o samoopredeljenju pojedinih naroda promoviše kao zlo i kao nešto što ugrožava ono što je stvoreno, dok se promoviše i nameće druga ideja samoopredeljenja koja se odnosi na albansku manjinu na KiM, kako je rekao, po svim međunarodnim standardima nema pravo na državu.

Jovanović je na tribini u organizaciji informativno-političkih portala "Sve o Srpskoj" i "Fakti", uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji dodao da je ideja samoopredeljenja ozloglašena kada je jedan narod u pitanju, dok se, s druge strane, na pijedastal diže ideja samoopredeljenja kada je reč o favorizovanoj nacionalnoj manjini koju, kako kaže, Zapad želi da proizvede.

"To je zloupotreba od strane zapadnih sila koje dižu gromoglasnu viku kada Republika Srpska ističe samoopredeljenje, ne kao cilj, već kao meru odvraćanja od njenog postepenog uništavanja i pozivanja drugog entiteta na razgovor i dogovor o ostajanju u zajedničkoj zemlji, ali u pravednijim uslovima, a ne u uslovima nastavljanja degradacije Dejtonskog sporazuma", istakao je Jovanović.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ, Živadin Jovanović je komentarišući pitanje samoopredeljenja Republike Srpske ocenio da je glavni izvor svih problema nerešeno nacionalno pitanje srpskog naroda na Balkanu sa čime je povezano i pitanje Republike Srpske. On je dodao da to pitanje nije rešeno zbog globalne politike zapadnih zemalja, posebno Nemačke i SAD.

"Pravo Republike Srpske, odnosno srpskog naroda u BiH na samoopredeljenje, je neotuđivo pravo srpskog naroda i ono se ne može osporiti jer po članu 1 povelje UN i po tački osam završnog dokumenta iz Helsinkija (Helsinški dogovor) svaki narod ima neotuđivo pravo na samoopredeljenje", istakao je Jovanović.

Dekan Fakulteta bezbednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci, Predrag Ćeranić je ocenio da je ponovnim dolaskom partije Milorada Dodika na vlast, uspešno sprečena dalja erozija Dejtonskog sporazuma i da to predstavlja jedan od vidova borbe protiv kolonijalizma.

"Republika Srpska biće jaka onoliko koliko joj budu jake institucije, jer će institucije imati odgovor na sve bezednosne izazove, rizike i pretnje. Unutrašnja homogenost i jačanje institucija biće najbolji odgovor na sva javna osporavanja", zaključio je Ćeranić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

1 d

Svet

Okrenuli leđa Rusima: Amerika odmah poslala vojsku

Jermenija i SAD započele su danas zajedničke vojne vežbe u Jermeniji, saopštilo je jermensko Ministarstvo odbrane, prenosi AFP, dodajući da je to još jedan pokazatelj zbližavanja Zapada i Jerevana, koji je zahladnio odnose sa Rusijom.

19:20

15.7.2024.

1 d

Podeli: