Ponedeljak, 05.06.2023.

09:40

Prva prognoza: Mir do kraja godine?

Sekretar jermenskog Saveta za bezbednost Armen Grigorijan izjavio je danas da postoji šansa da Jermenija potpiše mirovni sporazum sa Azerbejdžanom.

Izvor: Tanjug

Prva prognoza: Mir do kraja godine?
EPA-EFE/ROMAN ISMAYILOV

On je rekao da bi to moglo da se dogodi do kraja ove godine.

Grigorijan je za nacionalnu televiziju rekao da su pregovori bili veoma intenzivni, preneo je Tas.

"Ukoliko možemo da zadržimo ovaj intenzitet i postoji jaka podrška međunarodne zajednice za postizanje napretka, onda postoji šansa da se postigne mirovni sporazum do kraja godine", naveo je Grigorijan.

Moskva, Vašington i EU se trude odvojeno da pomognu u obezbeđivanju trajnog mira između Azerbejdžana i Jermenije koji su vodili dva rata u poslednjih 30 godina zbog regiona Nagorno-Karabah.

Azerbejdžan je 2020. godine preuzeo kontrolu nad oblastima koje su kontrolisali etnički Jermeni u i oko Nagorno-Karabaha. Taj deo je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, ali je naseljen uglavnom etničkim Jermenima.

Dve strane se međusobno optužuju za kršenje prekida vatre dogovorenog 2020. godine. Najavljeno je prošle sedmice da će se predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, jermenski premijer Nikol Pašinjan i azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev sastati u julu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: