Sreda, 22.03.2023.

08:36

"Postoje samo dve velike sile, a nijedna nije Rusija"; Druga ima "dil" sa Ukrajinom i Putin to zna

U svetu postoje samo dve velike sile, SAD i Kina, Rusija nije u toj klasi, a Pekingu ovaj rat ne odgovara, tvrdi hrvatski nuklearni fizičar Tonči Tadić.

Izvor: index.hr

Tanjug/Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Tadić je za zagrebačku N1, komentarišući posetu kineskog predsednika Moskvi, rekao da predsednik Kine želi da pokaže svoju zemlju kao medijatora.

"Kini ovaj rat nikako ne odgovara i nije bilo nikakvih konsultacija s njima. Ne zaboravite da Ukrajina ima s Kinom potpisanu deklaraciju o nuklearnoj bezbednosti, kao i sa SAD-om i Velikom Britanijom. Si nikako neće dopustiti nuklearno oružje u Ukrajini. Kineski uticaj jača i što Rusija više slabi, to će kineska pozicija biti jača", dodao je.

"Treba imati i na umu njihove odnose na Dalekom istoku, koji je nasilno oduzet Kini, i ako se govori o obnovi carstava, to se onda odnosi i na Aziju, a ne samo na Ukrajinu", kaže.

Dodaje da su ta područja vulkanski aktivna i bogata mineralima koji su bitni za kinesku industriju. "Kina polako ulazi u prostor u kojem je dominirala Rusija koja je zaokupljena Ukrajinom. Rusija sada ima dva izbora, biti kineska ili evropska sirovinska baza", rekao je Tadić.

"Čudi me od samog početka, pitam se zašto je Putin krenuo u rat. Rat najmanje odgovara Rusiji i da nije ušao u rat, mogao je ostvariti daleko više mirnim putem gde bi Zelenskog pritiskali Šolc i Makron da pristane na neke stvari", kaže Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Podignuti F-16: Zelenski je spasen?

Generalni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas da je slanje odbrambenih sistema Ukrajini, poput sistema ''Patriot'' i drugih, ključno za odbranu infrastrukture i ukrajinskog naroda, kao i snaga.

16:13

10.7.2024.

1 d

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: