Utorak, 16.08.2022.

10:33

Približili se Singapuru: Za 24 sata

Grupa borbenih aviona nemačkog vazduhoplovstva približila se danas Singapuru.

Izvor: Tanjug

Približili se Singapuru: Za 24 sata
EPA/EFE/Daniel Karmann/dpa via AP

Sve to u pokušaju preleta oko 12.800 kilometara od njihove matične baze do jugoistočne Azije za samo 24 sata.

Šest višenamenskih aviona Jurofajter uključenih u tekuću vežbu pratila su četiri transportna aviona i tri tankera, preneo je AP.

Dopunjavani su gorivom u vazduhu tokom dugog leta, a usput su se zaustavljali radi dopunjavanja goriva, pregleda i rotacije pilota.

Tokom zaustavljanja u bazi u blizini Abu Dabija, nemačko vazduhoplovstvo saopštilo je da je utvrđeno da dva Jurofajtera imaju tehničkih problema.

Kako se navodi, jedan je popravljen na licu mesta, ali je drugi imao kvar u svom hidrauličnom sistemu pa je zadržan.

Takođe, dodaje se da je osoblje poslato iz Nemačke da ga dalje popravlja, kako bi bio na raspolaganju za predstojeće vežbe u Australiji.

Vežba dolazi u momentu pojačanih tenzija između Kine i SAD i njenih saveznika oko Tajvana, navodi AP.

Evropska unija je u septembru prošle godine predstavila novu strategiju za jačanje ekonomskih, političkih i odbrambenih veza u Indo-Pacifiku.

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht rekla je novinarima da uprkos tome što je rat u Ukrajini trenutno prioritet, misija Jurofajter ukazuje da Azija nije zaboravljena.

"Mi smo na strani svih onih koji se zalažu za naše vrednosti kao što su demokratija, sloboda i bezbednost, a takođe smo voljni da damo svoj doprinos", poručila je Lambreht u momentu dok je letelica poletela iz Nojburga u Nemačkoj.

Kako je rekla nemačka ministarka, njihov fokus je u ovom trenutku prirodno na istočnom krilu, "za šta je kriv ruski brutalni agresorski rat", ali da moraju da paze i na druge regione.

Deo nove strategije EU za azijsko-pacifički region fokusiran je na unapređenje pomorske bezbednosti i osiguravanje bezbednog prolaska morskim putevima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: