Ponedeljak, 01.08.2022.

10:50

Preminuo Vadim Bakatin, poslednji šef KGB

Vadim Viktorovič Bakatin, poslednji šef KGB-a, preminuo je u nedelju u Moskvi u 85. godini.

Izvor: Novosti

Preminuo Vadim Bakatin, poslednji šef KGB
Foto Profimedia

Bakatin je bio poslednji od predsednik KGB-a u SSSR-u, a pod njim je reformisan nekada svemoćni resor, nakon čega je Komitet državne bezbednosti podeljen na nekoliko nezavisnih specijalnih službi.

Vadim Bakatin rođen je 6. novembra 1937.

Član Komunističke partije Sovjetskog saveza bio je od 1964. do 1991. godine. Bakatin je 1988. godine postavljen za ministra unutrašnjih poslova Sovjetskog Saveza. Njegov mandat trajao je do 1990, a naredne godine postavljen je na čelo KGB-a.

Na kraju je uspeo da dezintegriše KGB, otpusti Četvrto odeljenje Glavne uprave „Z“, Peto glavno odeljenje, odnosno policijski aparat koji je vodio tajne doušnike, političke dosijee i mašineriju za lov na disidente. Nakon raspada KGB-a, bio je šef Međurepubličke službe bezbednosti Sovjetskog Saveza. Bakatin je bio predložen kao kandidat Komunističke partije za predsedničke izbore u Sovjetskom Savezu 1990. godine. Međutim, odlučio je da se ne kandiduje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: