Subota, 02.07.2022.

13:19

Gori u Libiji: Protestanti upali u parlament VIDEO

Demonstranti su upali u parlament u gradu Tobruku na istoku Libije i navodno zapalili deo skupštinske zgrade, javio je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Izvor: Tanjug

Gori u Libiji: Protestanti upali u parlament VIDEO
EPA-EFE/CLAUDIO BRESCIANI SWEDEN OUT SWEDEN OUT

Na fotografijama objavljenim na internetu vide se gusti oblaci dima dok demonstranti pale gume na ulici.

Na fotografijama objavljenim na internetu vide se gusti oblaci dima dok demonstranti pale gume na ulici. I u drugim libijskim gradovima održani su protesti zbog stalnih isključenja struje, rasta cena i političkog zastoja, a u glavnom gradu Tripoliju, gde su u vladi politički rivali, demonstranti zahtevaju prevremene izbore. Taj zahtev je podržao i šef privremene vlade jedinstva Abdul Hamid Dbeibah, koji je poručio da je potrebno promeniti sve institucije u zemlji. Protesti u Libiji su pokrenuti dan nakon što su pregovori o izborima održani u Ženevi uz posredovanje Ujedinjenih nacija okončani bez vidnog napretka.

Libija je u haosu od pobune protiv dugogodišnjeg šefa države pukovnika Moamera el Gadafija koju je podržao NATO 2011. godine.

Ova zemlja bogata naftom, ključna je kao polazna tačka za hiljade izbeglica koji nastoje da se dočepaju Evrope.

Libija je nekada imala visok životni standard, jedan od najviših u Africi, sa besplatnom zdravstvenom zaštitom i besplatnim obrazovanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: