Subota, 04.06.2022.

16:23

Nemci žele američko nuklearno oružje u svojoj zemlji

Većina Nemaca želi da američko nuklearno oružje ostane u njihovoj zemlji, pokazala je anketa političkog magazina Panorama, nemačkog javnog servisa ARD.

Izvor: Tanjug

Nemci žele američko nuklearno oružje u svojoj zemlji
Foto: Shutterstok/canadastock

Prema anketi koju je sprovela nemačka kompanija Infratest dimap, 40 odsto ispitanih se izjasnilo da američko nuklearno oružje treba da ostane u Nemačkoj, 12 odsto ocenjuje da bi nuklearne bombe trebalo modernizovati i povećati njihov broj, a samo 39 odsto i dalje želi da se one uklone iz Nemačke, prenosi Dojče Vele.

Rezultati ankete jasno pokazuju da se od rata u Ukrajini drastično promenio i odnos Nemaca prema nuklearnom oružju.

Prema studiji Minhenske bezbednosne konferencije, pre samo godinu dana samo 14 odsto ispitanih je bilo za to da nuklearno oružje ostane Nemačkoj, a 57 odsto je želelo da SAD povuče nuklearne bombe.

Po aranžmanu koji je postignut unutar NATO-a, u Nemačkoj se nalazi oko 20 američkih nuklearnih bombi koje su uskladištene u vazduhoplovnoj bazi Bihel u pokrajini Rajna-Palatinat, a u slučaju da se donose odluka da se te bombe upotrebe, nosili bi ih nemački borbeni avioni, navodi Dojče Vele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: