Subota, 05.02.2022.

15:48

Sveštenici zlostavljali decu sa posebnim potrebama? Statistika "užasna"

Vlasti na Novom Zelandu utvrdile su stotine prijava zlostavljanja koje su počinili katolički sveštenici.

Izvor: index.hr

Sveštenici zlostavljali decu sa posebnim potrebama? Statistika
EPA/EFE/ ALESSANDRO DI MEO

Optužbe, koje sežu decenijama unazad, svedoče o raširenosti seksualnog i drugog zlostavljanja unutar Katoličke crkve.

Njujork Tajms piše kako su prijave o zlostavljanju podnesene protiv stotina pripadnika Katoličke crkve na Novom Zelandu. Između 1950. i 2021. nabrojano je 1680 prijava vezanih uz zlostavljanje koje su počinili pripadnici Katoličke crkve. Sumnja se kako je to samo vrh ledenog brega.

Optužnice su podignute protiv 14 odsto celokupnog sveštenstva na Novom Zelandu, većinom između 1960. i 1980., a većina slučajeva zlostavljanja bila je nad decom u obrazovnim i drugim ustanovama pod nadzorom Crkve.

Više od polovine svih prijavljenih zlostavljanja uključivalo je seksualno zlostavljanje ili druga fizička, emocionalna ili psihička zlostavljanja.

Mnogi nikad nisu zvanično prijavili zlostavljanje

“Nemamo mehanizam za provjeru tačnosti tih brojeva. Ne možemo potvrditi što je uključeno ili izostavljeno”, rekao je Christopher Longhurst, nacionalni vođa Mreže preživelih zlostavljanih od sveštenika. Većina članova grupe, rekao je, nije znavično prijavila svoje zlostavljanje.

Prema vlastitim procenama grupe, na svaku primljenu pritužbu između šest do deset ljudi imalo je slično iskustvo, ali nikada nisu uložili tužbu. U 1296 slučajeva optuženi su imenovali osobu prilikom prijavljivanja zlostavljanja. 74 optužbe za zlostavljanje podnesene su protiv iste osobe, navode brojke.

Oko 14 osto svih dokumentovanih prijava bilo je povezano s Marylands Special School i Hebron Trustom, dve ustanove u Kristčurču za mlade s posebnim potrebama ili one iz rizičnih društvenih grupa.

Brojni slučajevi širom sveta

Zvaničnik Katoličke crkve Džon Dev rekao je da je statistika o zlostavljanju “užasna” i “nešto čega se duboko srame”.

“Čvrsto se nadam da će nam ovakve činjenice pomoći da se suočimo s tužnom stvarnošću. Crkva će iz toga učiti i potvrditi svoju predanost delu zaštite”, kaže Dev.

Dva novozelandska sveštenika, Rodžer Molonej i Bernard Mekgrat, već su osuđena za zlostavljanje dece u ovoj školi.

Objava rezultata istrage dolazi u vreme kada zemlje širom sveta istražuju navode o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi.

Nezavisna komisija u Francuskoj prošle je godine procienila da je više od 200.000 maloletnika u proteklih sedam decenija bilo seksualno zlostavljano i u mnogim slučajevima ućutkano kada su govorili o svojim iskustvima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: