Utorak, 21.12.2021.

11:15

"Opasan bezbednosni propust"; hakeri srušili sistem ministarstva odbrane

Belgijsko ministarstvo odbrane suočilo se sa ozbiljnim hakerskim napadom prošle nedelje.

Izvor: RTS

lustracija: Depositphotos/ooGleb

Saopšteno je da od prošlog četvrtka deo računarske mreže, uključujući i server elektronske pošte, nije dostupan.

Hakerski napad dogodio se zbog nedostatka u bezbednosnom sistemu koji je otkriven prošle nedelje, a belgijska vojska je saopštila da se ne zna ko stoji iza napada, preneo je RTS.

Ministarstvo odbrane Belgije saopštilo je u ponedeljak da je računarski sistem bio na meti ozbiljnog hakerskog napada i da su zbog toga delovi računarskog sistema bili paralisani nekoliko dana, navodi belgijski javni servis VRT.

"Ministarstvo odbrane je u četvrtak otkrilo napad na svoju računarsku mrežu sa pristupom internetu u četvrtak. Mere karantina su brzo aktivirane kako bi se izolovali ugroženi delovi mreže. Prioritet je održati mrežu Ministarstva odbrane operativnom", naveo je portparol ministarstva Olivije Severin.

Dodao je da se na otklanjanju problema radilo tokom celog vikenda i da će nastaviti da motre situaciju.

Do napada na belgijsko ministarstvo odbrane došlo je zbog sigurnosne rupe u široko korišćenoj klasi softvera "Log4j", a tek je prošle nedelje otkriveno da postoji problem.

Radi se o izuzetno opasnom bezbednosnom propustu u jednom delu koda koji je javno dostupan svim java programerima. Taj deo koda tj. "klasa" pod imenom "Log4j" je napisan sa ciljem da se prati rad softvera.

Ispostavilo se da hakeri lako mogu da preuzmu kontolu nad celim serverom ukoliko je na njemu instaliran softver koji koristi "Log4j" klasu za evidenciju aktivnosti, a takvih softvera ima zaista mnogo.

Zbog toga su u opasnosti od hakerskog napada računarske mreže mnogih državnih institucija, ali i velikih korporacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: