Utorak, 16.11.2021.

11:20

Predstavnici Srba odali počast žrtvama u Vukovaru FOTO

Polaganjem venaca u Dunav kod Veslačkog kluba Vukovar, predstavnici srpskih organizacija u Hrvatskoj odali počast svim nestalim i ubijenim vukovarcima 1991.

Izvor: Tanjug

Predstavnici Srba odali počast žrtvama u Vukovaru FOTO
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

Delegaciju je predvodio predsednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac.

Osim njega poštu nastradalima odali su i potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević, Veran Matić kao izaslanik predsednika Srbije i članica udruženja porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih "Protiv zaborava" Radojka Mrkić.

Nakon polaganja venaca u Dunav, pošta će biti odata i nastradalima u ratnom zločinu na Ovčari, pet kilometara od Vukovara, koji se dogodio između 18. i 21. novembra 1991., a nakon bitke za Vukovar, kada je nastradalo između 255 i 264 civila i vojnika, uglavnom hrvatske nacionalnosti.

Za sve žrtve rata, danas će biti i zapaljene sveće u vukovarskoj pravoslavnoj crkvi Svetog Nikolaja. Bitka za Vukovar je oružani sukob na području opštine Vukovar u 1991. godini u kome su na jednoj strani bili naoružani Hrvati u MUP-u Hrvatske i Zboru narodne garde, a na drugoj strani bili su naoružani Srbi i JNA.

Povremene oružane borbe dve sukobljene strane na području opštine Vukovar vođene su od 2. maja do 25. avgusta, od kada je do 18. novembra, kada je bitka završena, trajala stalna borba dve sukobljene strane.

Bitka za Vukovar je završena predajom hrvatskih vojnika 18. novembra 1991. godine, a prema procenama na području Vukovara u građanskom ratu 1991. ukupno je stradalo oko 3.000 osoba, što tu bitku, prema broju ubijenih, čini najvećom u 1991. u građanskom ratu u SFRJ.

Na današnji dan, 16. novembra, 1991. godine počinjen je i jedan od najstrašnjijih zločina u Borovom Naselju, na teritoriji pod kontrom hrvatskih snaga kada je ubijeno 15 srpskih civila, među kojima je bilo i četvoro dece, od kojih je jedno imalo samo godinu i po dana.

Žrtvama je uglavnom pucano u glavu iz neposredne blizine, a ubijani su i na krajnje monstruozan način za šta postoji obimna dokumentacija u Vojnom tužilaštvu u Beogradu, dok su patolozi utvrdili kod nekih žrtava tragove mučenja.

Ubistva Srba u Vukovaru 1991. godine organizovala je HDZ pod vođstvom Tomislava Merčepa, a sa ciljem sprovođenja etničkog čišćenja u Vukovaru. Vojno tužilaštvo u Beogradu je od februara do jula 1992. vodilo sudski postupak protiv hrvatskih policajaca, paravojnika i civila koji su tokom 1991. počinili ratne zločine nad Srbima.

Doneto je desetine presuda za teška krivična dela, a dve presude su bile smrtne kazne. Krajem jula 1992. godine, u akciji za razmenu zarobljenika po principu "Svi za sve", koja dovodi do potpisivanja sporazuma Vlade SR Jugoslavije i Vlade Hrvatske, a realizovana je 14. avgusta iste godine u Nemetinu, kraj Osijeka, osudjenici su pušteni na slobodu i u Hrvatskoj su dočekani kao heroji. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, Vukovar je imao 84.189 stanovnika, od čega su 43,8 odsto bili Hrvati, a 37,5 Srbi. Vukovarskim žrtvama Republika Hrvatska poštu odaje 18. novembra.
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: