Utorak, 21.09.2021.

21:54

Krivokapić objavio: 5 principa

Rekonstruisana Vlada Crne Gore imaće tri potpredsednika, a aktuelni potpredsednik će biti prvi potpredsednik Vlade.

Izvor: Vijesti

Krivokapić objavio: 5 principa
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Svi potpredsednici bi ujedno bili i resorni ministri, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić koji se oglasio povodom rekonstrukcije Vlade Crne Gore.

Naveo je i da "resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti biće podeljeni saglasno dogovoru predsednika Vlade i parlamentarne većine". Saopštenje Krivokapića prenosimo integralno:

"Sporazum nosioca tri izborne liste od 8. 9. 2020. je polazna osnova za jačanje političke stabilnosti i ubrzanje reformskog procesa.

Rekonstrukcija Vlade, na prethodno definisanim osnovama, podrazumeva činjenicu da se naredni parlamentarni izbori neće održati pre redovnog roka - odnosno 2024. godine.

Za ovo vreme Vlada i skupštinska većina će ubrzano raditi na pristupanju Crne Gore Evropskoj Uniji, kao i na ostalim planiranim reformama na jačanju ekonomskog prosperiteta i pravne sigurnosti građana.

Politički subjekti koji konstituišu vlast i Vlada Crne Gore stavljaju moratorijum na sva pitanja koja nemaju široki društveni konsenzus i duboko dele crnogorsko društvo.

Nakon izbora Tužilačkog saveta i rekonstrukcije Vlade, Skupština Crne Gore prioritetno će razmotriti sve zakonske akte koji su u proceduri predloženi od strane Vlade.

Vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije su ključni zadatak sve tri grane vlasti.

Konstituente nove vlasti treba osnažiti učešćem predstavnika partija nacionalnih manjina.

Unapređenje rada Vlade i Skupštine Crne Gore kroz njihov ustavni odnos obezbediće se rekonstrukcijom Vlade na sledećim principima:

1. Predsednik Vlade odlučuje o tome koji su ministri rezultatima u proteklom periodu odgovorili izazovima resora koje pokrivaju.

2. Vlada će imati tri potpredsednika. Aktuelni potpredsednik će biti prvi potpredsednik Vlade, a svi potpredsednici ujedno i resorni ministri. Predlaganje potpredsednika je autonomno pravo predsednika Vlade.

3. Resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti biće podeljeni saglasno dogovoru predsednika Vlade i parlamentarne većine.

4. Prilikom formiranja novih resora vodiće se računa da isti budu u funkciji što bržeg ostvarivanja evropske agende Crne Gore.

5. Kandidate za nove ministre predlaže predsednik Vlade nakon konsultacija sa parlamentarnom većinom, posebno vodeći računa o prošlogodišnjem sporazumu nosioca tri izborne liste, kompetentnosti i rodnoj ravnopravnosti."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: